oktatás-nevelés

2018.02.13. 14:00

Aggódnak a dunaföldvári tanoda további sorsáért

Tantárgyi korrepetálást, szabadidős programokat, pályaorientációs kirándulásokat nyújt a dunaföldvári tanoda az oda járó gyerekeknek. Minden bizonnyal mégsem emiatt járnak oda nap mint nap, hanem azért a figyelemért, szeretetért, amit megkapnak ott.

Vida Tünde

Alighogy elfújták a gyertyát a dunaföldvári tanoda első születésnapi tortáján, máris fel van adva a lecke: forrást kell találni a további működtetéshez, mert augusztusban lejár a kétéves, pályázati támogatást elnyert projekt. Márpedig az iskolából, a szülőktől jó visszajelzések érkeznek, a gyerekek jól érzik magukat. Ahogy Lipták Tamás, a tanoda vezetője mondja, isteni csoda, de a gyerekek, esőben, szélben, kánikulában sem maradnak el, nap mint nap megérkeznek iskola után. – Érzik, hogy itt „szeretve vannak” – mondja határozottan Lipták Tamás, aki arról is beszámolt, hogy a náluk folyó munka eredménye már látszik.

A visszajelzések szerint a gyerekek tanulmányi előmenetele, viselkedése is javult. Persze nem mérföldekben vagy percekben mérhető az eredmény, mint a sportolóknál. Több mint harminc gyermeket vontak be, három közülük elköltözött, s ugyanennyi lemorzsolódott, ami Lipták Tamás szerint nagyon jó arány.  A pályázatnak megfelelően mindenkire személyes fejlesztési terv készült.

Tantárgyi felzárkóztatást, szabadidős programokat és tíz pályaorientációs kirándulást vállaltak egyebek mellett. Nemcsak a vállalásaikat teljesítik, hanem azon felül is számos, a gyerekek javát szolgáló programot megvalósítanak. Múlt héten a kertbarát hölgyek látogattak hozzájuk, palacsintát sütöttek, mert – ahogyan a tanoda vezetője mondja – minden pályázatban ott szerepel a generációk összefogásáról szóló hangzatos mondat, de ez náluk a valóság. Többször járt náluk táncot tanítani az Ördögszekér együttes, kézműves foglalkozást tartott a Levendula Művészeti Iskola. Jártak Kecskeméten a vadasparkban és az élményfürdőben, megnézték a piarista rendházat, jártak színházban, a Padlást nézték meg, és nagy élmény volt számukra a Muzsikás együttes koncertje is.

– Sokuknak mi vagyunk a kapocs a világgal, sokan velünk jutottak el ezekre a helyekre először. Csodálatos látni, hogy mit jelentenek nekik azok a középosztálybeli tettek, programok, élmények, amelyek nekünk természetesek – sorolja.

Nagy Patrik hatodik osztályos, szeptembertől jár a tanodába, mert egy barátjától azt hallotta, jó ott lenni. Most, hogy már ezt ő is tudja, mindennapos vendég. Szereti, hogy ha szüksége van rá, segítséget kap a tanulásban, viszont, ha végzett, nem kell ülnie, mint egy napköziben, játszhat a többiekkel.

Habár még hátra van megannyi program, például több pályaorientációs látogatás, szünidei nyári tábor, mégsem ez okozza a legnagyobb fejtörést, hanem a tanoda jövője. Az önkormányzat az épületet rendelkezésre bocsátotta, januártól a rezsit is fizeti, ami optimális körülményeket biztosít az intézménynek, sőt – elismerve a működés eredményét – a Máltai Szeretetszolgálat augusztustól tovább birtokolhatja az épületet. A városvezetés döntése nagyon pozitív, a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári jelenlétének, aktivitásának elismerése. Mindamellett a pályázati finanszírozás lejár, meg kell találni a módot a pótlására. Az önkormányzat, a szeretetszolgálat vagy egy újabb pályázat nyújthat reményt, esetleg az, hogy a kormány normatív finanszírozásúvá teszi ezt az ellátást, akár a biztos kezdet gyerekházak esetében.

Sokan segítenek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója három tanodát működtet. A dunaföldvári létrehozására, fenntartására közel harmincmillió forintot nyert el. A működésben segít a Támogató Szolgálat, a város önkormányzata, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat. A gyerekekkel három jól felkészült pedagógus, Baksay Erika, Lengyel Judit és Hegedűsné Katona Klára tanítónők, valamint Mészáros Lászlóné fejlesztőpedagógus foglalkozik. Berecz Boglárka és Pásztor Anikó mentor, illetve Adorján Mónika segítő tartozik még a gyerekek mindennapjait gazdagabbá tévő gárdához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában