megyei önkormányzat

2018.02.02. 07:00

Bemutatkozhattunk a Régiók Bizottságának

Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke vezeti a Régiók Bizottságának magyar delegációját. A politikus az elmúlt év eredményeiről és az idei tervekről beszélt.

Hanol Erzsébet

– Elsősorban konzultatív feladatokat lát el, és az Európai Parlament elé kerülő anyagokat vitatja meg, illetve önkormányzati szempontok alapján ajánlásokat tesz – összegezte az Európai Unió szervezeti egységeként működő Régiók Bizottságának munkáját Ribányi József. A Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke vezeti a tizenkét tagú magyar delegációt, amelyben a magyar parlamenti patkónak megfelelő arányban kaptak helyet a regionális politikusok. E szerint hét fideszes, két jobbikos, egy MSZP-s, egy DK-s és egy LMP-s tagja van a delegációnak. – Az EU valamennyi országában dolgozik egy-egy ilyen delegáció. Fontos, hogy a tagok regionális politikusként helyben tudják megismerni a lakosság igényeit, és azoknak hangot adni a döntéshozatalban – tette hozzá Ribányi József. Azt is kiemelte, hogy munkájuk során be tudják mutatni Magyarországot, és valós képet tudnak adni róla.

Michael Schneider, a Régiók Bizottsága Európai Néppárt-frakciójának vezetője, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Ribányi József, a Tolna megyei és Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke a Néppárt budapesti kihelyezett ülésén Fotó: Ótos Réka

Elmondta, hogy az elmúlt évben több sikert is elkönyvelhetett a magyar delegáció. Hazánk két Study Visit, vagyis tanulmányi út helyszíne volt, illetve az Európai Néppárt egyik kihelyezett ülését Budapesten rendezték, továbbá az alacsony kibocsátású mobilitási stratégia úgynevezett „rapportőreként” a magyar delegáció dolgozta ki a téma véleménytervezetét.

A hazánkban rendezett tanulmányi utak egyikén megyénkben látták vendégül a Régiók Bizottságát. A „Hátrányos helyzetű térségek válaszai a környezetvédelmi és energetikai kihívásokra” címmel meghirdetett program során a tagok nemcsak szakmai témákról hallhattak, hanem megismerhették Szekszárdot, illetve a Gyulaj Zrt. közjóléti erdőgazdálkodási tevékenységét is, és felkeresték Lengyel-Annafürdőn a Turisztikai és Természetismereti Központot. Ribányi József szerint az ilyen jellegű találkozók nem csupán a megyében tapasztalható jó gyakorlatok miatt fontosak, hanem a visszajelzések miatt is, hiszen ezekből derül ki, hol szükséges előre lépni.

A másik tanulmányi út helyszíne Szeged volt, ahol a határközeli tranzitzónát mutatták meg a bizottságnak. A magyar delegációvezető kiemelte, az európai politikustársak így maguk láthatták, hogy a tranzitzóna déli irányból nyitott, vagyis a bevándorlók dél felé el tudják hagyni az országot. A tranzitzóna légkondicionált, a területen működik óvoda, és a bevándorlók megfelelő körülmények között várhatják ki, amíg döntés születik a státuszukról.

Ribányi József nagy eredménynek tartja, hogy Budapesten tartott kihelyezett ülést az Európai Néppárt, így be tudták mutatni, Magyarország mit gondol az Európát terhelő migrációról és milyen megoldást lát célravezetőnek a demográfiai kérdésekben. Az elfogadott nyilatkozatból idézve elmondta, a legális migráció ideiglenesen megkönnyítheti az átmenetet egy fenntarthatóbb demográfiai modell felé, azonban hosszú távon nem ez a megoldás. Miként figyelmet kíván az Európán belüli elvándorlás is, hiszen a fejletlenebb régiókból sokan keresik a boldogulás lehetőségét a fejlettebb területeken. Ezért a 2020 utáni kohéziós politikát úgy kell kialakítani, hogy ezt a helyzetet is kezelni tudják, és biztosítsák a fejlődést a hátrányos helyzetű térségek számára.

Megyénkbe érkezik az idei elnök

A Régiók Bizottsága ENVE Szakbizottsága idén Balatonfüreden tart kihelyezett ülést, melynek témája az európai tavak fenntarthatósága a turisztika és a környezetvédelem szempontjából. Ribányi József szerint ez arra is lehetőséget teremt, hogy bemutassák a Balatonnál elért turisztikai és környezetvédelmi eredményeket.

Szintén a 2018-as tervek közé tartozik, hogy a megyei önkormányzat alelnökének meghívására megyénkbe érkezik a Régiók Bizottságának idei elnöke, Karl-Heinz Lambertz. A Tolna megyei polgármesterek számára tartanának egy fórumot, amelynek az Európai Unió jövője lenne a témája, azon belül is kiemelten a 2020 utáni kohéziós politika. A kiürülő vidék problémájára keresik a megoldást. Ribányi József úgy véli, sokszor a helyi erőforrások figyelembevételével találják meg a helyben maradás okát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában