adomány

2018.02.07. 18:00

Negyvenen kaptak számítógépet a faddi idősek közül

Fadd is bekapcsolódik az Idősügyi Infokummunikációs Programba, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogat. A falu hatvanöt év feletti lakói közül negyvenen kaptak laptopot.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Eddig nem használt számítógépet Pánczél Józsefné, így használatáról sincs semmiféle tapasztalata. Aktív éveiben a megyei kórházban dolgozott, munkájához nem volt szükség informatikai ismeretekre, és otthon sem érezte a hiányát. Most viszont, hogy egyedül maradt, felnőtt gyermekei a maguk életét élik, már máshogy gondolja. – Elsősorban a világ dolgairól szeretnék többet tudni, de elképzelhető, hogy kapcsolattartásra is használom majd a gépet – mondja. Rajta kívül még harminckilenc olyan hatvanöt év feletti faddi lakos vett át laptopot és más informatikai eszközöket szerdán a település művelődési házában, akik képesek az otthonukat elhagyni. Fülöp János, Fadd polgármestere elmondta, hogy amikor felmerült annak lehetősége, hogy csatlakozhatnak a Segítő Kezek Idősügyi Infokummunikációs Programhoz, örömmel mondtak igent. A fejlesztéstől nemcsak a résztvevők életminőségének javulását remélik, de a közbiztonság erősödését is.

Az önkormányzat felkészült a megvalósításra, hiszen a tíz diszpécser, akik az idősekkel tartják a kapcsolatot, és segítik az informatikai ismeretek elsajátítását, már befejezte az ehhez szükséges képzést. Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos arról tájékozatta az átadó résztvevőit, hogy a magyar kormány az uniót megelőzve már 2013-ban elkezdett dolgozni az időseket segítő hálózat kiépítésén.

Felmérésükből kiderült: az idősek három legfőbb problémája a magány, a bűncselekményektől való félelem és az egészségromlás, ezek enyhítéséhez, megoldásához szeretnének elsősorban segítséget kapni. Jeneiné dr. Rubovszky Csilla azt is elmondta, hogy a program indítása előtt két évig tartó modellkísérletet végeztek, amelybe három települést és negyvenöt időse embert vontak be, sikerrel. Elmesélte, hogy megtanítottak egy nyolcvan éves nénit skypolni, aki így láthatta dédunokája első fürdetését. Nem sokkal később pedig bejelölte a miniszteri biztost a facebookon.

2010 a fordulat éve volt

Horváth István államtitkár szerint 2010 igazi fordulat volt a nyugdíjasokat érintő döntésekben. A nyugdíjak reálértéke azóta tíz százalékkal nőtt, és bevezették a nyugdíjprémiumot. Hozzátette: az is igaz, hogy a plusz pénzt a nagymamák valószínűleg unokáikra költik, és nem magukra. Azt is hangsúlyozta, hogy felelőséggel tartozunk azokért, akiknek az életünket köszönhetjük. A Faddon bevezetett program révén a az idősek unokáikkal, dédunokáikkal tarthatják könnyedén a kapcsolatot. Az országban összesen ötezer idős kap számítógépet, és 89 dicspécser központ működik, ahol munkaidőben mindig lesz elérhető munkatárs. A számítógépekre olyan játékokat is telepítettek, amelyek szórakoztatnak, és a demencia megelőzésében is segítenek. A gondozó családtagok munkahelymegőrzéséhez is hozzájárul a program, amely ezen túl 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában