Jéri Tamás

2018.02.09. 14:00

Őrként kezdte pályafutását a börtön megbízott parancsnoka

Jéri Tamás bv. alezredes január elsejétől megbízott parancsnokként áll a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet élén. Őrként szerelt fel, majd a büntetés-végrehajtás több területén dolgozott. Munkája során a precizitás és az igényesség híve.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

– Az intézet mindenkori, mindent megelőző feladata, hogy köznyugalmat megzavaró esemény ne következzen be – vallja Jéri Tamás bv. alezredes, aki január elsejétől megbízott parancsnokként áll a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet élén. Pályáját a Kalocsai Fegyház és Börtönben kezdte.

Elmondta, hogy a sorkatonai szolgálat után egy igazságszolgáltatásban dolgozó hozzátartozója javaslatára lépett be a büntetés-végrehajtáshoz. 1994-ben szerelt fel őrként, és emellett a fogvatartottak felügyeletét, előállítását, szállítását végezte. Közel két év után az intézet nyilvántartási szakterületén folytatta. – A büntetés-végrehajtás speciális, nagy precizitást és odafigyelést igénylő szakterülete ez, amelyre az akkori intézetparancsnok alkalmasnak talált. Rövid időn belül nagy felelősséggel járó feladatot kaptam ezzel, hiszen a kiszabottnál előbb és később sem szabadulhat senki – mondta az alezredes.

Ezt követően, 1998 és 2000 között a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán dolgozott az informatikai igazgatóságon. 2000-ben visszatért a Kalocsai Fegyház és Börtönbe, ahol osztályvezetői beosztást látott el, majd 2011-ben kinevezték az intézet parancsnokhelyettesévé. Onnan vezetett az útja a szekszárdi börtön élére. Jéri Tamás szakmai előrelépésként tekint erre, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy megbízott parancsnokként elsősorban feladatként tekint rá, amelyhez vezetői bizalom társul.

Mint mondta, hierarchikus szervezetként a rendszer működtetésének alapja a rend fenntartása. Mindemellett fontosnak tartja, hogy a munkatársak kulturált, méltó körülmények között dolgozhassanak. A fogvatartottakkal kapcsolatban elmondta: legyen szó akár előzetesben lévőről, akár olyanról, aki a kiszabott büntetését tölti, a cél, hogy a reintegráció szem előtt tartásával olyan hasznos időtöltést biztosítsanak számukra, amely elősegíti, hogy a szabadulásuk után tartózkodjanak az újabb bűncselekmény elkövetésétől, és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Ennek eszköze a munkavégzés, amellyel a fogvatartottak hozzájárulnak a börtön önfenntartásához, saját költségeik fedezéséhez, és a munka világából sem esnek ki.

A megbízott parancsok emellett fontosnak tartja a fogvatartottak lehetőség szerinti képzését, ismereteik bővítését, mivel ez szintén hozzásegítheti őket a sikeres visszailleszkedéshez. Ezzel együtt úgy véli, azoknak a fogvatartottaknak is irányt kell mutatni, akik szembehelyezkednek a követelményekkel. Meg kell velük ismertetni a társadalmilag elvárt viselkedési normákat, hogy ne kerüljenek vissza a börtönbe. – Mindezt természetesen a rendelkezésre álló jogi eszközökkel – emelte ki Jéri Tamás, hozzátéve, hogy a bántalmazás és a korrupció esetében a zéró tolerancia elvét követi.

A munkatársakkal kapcsolatban azt is szem előtt tartja, hogy ismerje őket, és az esetleges gondjaikat is, hiszen úgy tudják azokat megoldani, emellett pedig a visszajelzések is fontosak számára. Vezetőként úgy véli, a fogvatartotti kört és a problémáikat is ismernie kell, akkor tudják hatékonyan kezelni azokat.

Munkája során a precizitás és az igényesség híve, amit mindenhol megkövetel. Emellett a tervszerűség és a rendszerszemlélet jellemzi. Azt vallja, hogy minden elemnek összehangoltan kell működnie ahhoz, hogy az egész rendszer jól működjön.

Információbiztonságból szerezte egyetemi diplomáját

Jéri Tamás közgazdasági iskolában szerzett középfokú végzettséget, és a sorkatonai szolgálat után azzal helyezkedett el a büntetés-végrehajtás területén. Már dolgozott, amikor válaszút elé került: a jogi pályát, vagy a hozzá közelebb álló műszaki területet válassza? Végül utóbbi mellett döntött, és műszaki mérnök lett. Úgy érzi, ez nem jelent hátrányt számára, mivel úgy tartja, az ember a teljesítménye, a hozzáállása és az elismertsége alapján kapja a feladatait.

Egyetemi diplomáját információbiztonságból szerezte, és kutatja is ezt a napjainkban különösen aktuális területet. Több publikációja megjelent a témában.

Nős, feleségével egy kislányt nevelnek.

Különböznek igények és problémák

A Kalocsai Fegyház és Börtönben a fegyház és börtön fokozatú, többek között az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nők töltik a büntetésüket. Ezzel szemben a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet megyei jellegű, első- sorban előzetesen letartóztatottakat fogva tartó intézet. Jéri Tamás elmondta, hogy jellegükből adódóan is különbözik a két intézet, és mások a prioritások.

A letöltő házban a fogvatartottak az ítéletük végét várják, míg a szekszárdi börtönben nagyobb a fogvatartotti fluktuáció, mivel sokak esetében még nem zárult le a büntetőeljárás. Ez azt is jelenti, hogy az előállítások miatt a fogvatartottak több időt töltenek a börtön falain kívül, ami nagyobb kockázati tényező, ezért nagyobb figyelmet is igényel. – A fő célok azonban mindkét intézet esetében azonosak – tette hozzá a megbízott parancsnok.

Arról is beszélt, hogy a női és a férfi fogvatartottak teljesen más kezelést igényelnek. – Más a viselkedésmódjuk, a fellépésük, a habitusuk és különbözőek a problémáik is – mondta az alezredes, hozzátéve, hogy fontosnak tartja, hogy mindkét nem képviselőivel meg kell találni a megfelelő hangot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában