vetélkedő

2018.02.04. 07:00

Szépen szerepeltek a Tolna megyei fiatalok a mezőgazdasági versenyen

Hargitai Éva, fotó: beküldött kép

Az előkelő negyedik helyezést szerezte meg az Agrofamily, főként Tolna megyei diákokból álló csapata a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) középiskolai vetélkedőjén, amelyet az Agro Napló magazin másodszor szervezett meg. Céljuk egyrészt az volt, hogy minél több fiatal figyelmét irányítsák az online térben erre a biztos jövőt kínáló szakmára, másrészt pedig az, hogy a legkiválóbb diákokat egyedi szakmai élményekkel jutalmazzák. A versenyen az ország mezőgazdasági iskoláiból 38 ötösfogat indult, amelyek tagjai először online mérettek meg.

Az Agrofamily csapata, Dorn Roland (Bonyhád), Kuti Zoltán (Tengelic), Sárkány Szabolcs (Bonyhád), Staub Mihály (Szalkszentmárton) és Tóth Bence (Bonyhád) Csernák István felkészítésével indult a bajai Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola képviseletében. A 11-12. osztályos diákok mindannyian családi gazdaságból jöttek, amelyet tovább szeretnének majd vinni, ezért tanulnak ezen a területen és ezért különösen elhivatottak a szakma iránt.

Szabolcs beszámolója szerint első körben egy bemutatkozó videót kellett készíteniük, következő lépésben csoportképet csináltak, majd a Facebook-on száz embert kellett behozniuk a mezőgépészek csoportba. Ezt követően, hét napon keresztül fényképeket kellett küldeniük az Agro Napló oldalára, ahol 24 órán keresztül lehetett szavazni egy-egy fotóra. Ebben a megmérettetésben nagyon jól szerepeltek a fiúk, négyszer szereztek ezernél több like-ot, és háromszor vitték el a „nap képe” címet, tehát kapták a legtöbb kedvelést. Ezen felül még egy 130 kérdéses kvízt töltöttek ki, amelyen jó, 80 százalékos eredményt értek el.

Mindezzel bejutottak a hat döntős csapat közé, amelyek nemrég Budapesten a Hungexpo-n mérték össze tudásukat. Itt több mint 400 diák, szülő, tanár hatalmas ovációval szurkolt a fiataloknak.

Egy kvízzel kezdtek, majd egy magfeldolgozó csőrendszerét kellett megépíteniük modellként. Ezt követően szét kellett szerelniük, majd össze kellett rakniuk egy műtrágyaszóró gépet. Ezután jött a jenga: a közismert játékot kvízzel keverték.  Eddig jutottak a fiúk.

Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a győztes a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából szakmai tanulmányutat nyert Németországba két csúcstechnológiás traktorgyár – Fendt és John Deere – meglátogatásával, amit a verseny végén a karcagi Deere Service csapata tudhatott magáénak – tette közzé az Agro Napló. A további helyezettekre is értékes, élményszerű nyeremények vártak. Szabolcs elmondta, számukra a megmérettetés maga is nyeremény volt, hiszen izgalmas és szórakoztató élmény volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában