Pedagógiai Szakszolgálatok Hete

2018.03.04. 11:30

A gyerekeket sem kellene leminősítenünk azért, mert máshogy működik az agyuk

Március elején megrendezik a „Pedagógiai Szakszolgálatok Hete” országos szakmai rendezvénysorozat, melyhez Tolna megye is csatlakozott.

Melcher Alexa, fotó: shutterstock illusztráció

„Nem vélekedünk úgy például egy káláról, hogy sziromhiányos rendellenessége van… Hasonlóképp a gyerekeket sem kellene leminősítenünk azért, mert máshogy működik az agyuk, és ezért eltérően tanulnak, gondolkodnak.” Ez a Thomas Armstrong kutatótól származó idézet a mottója a hétfőn kezdődő egész hetes programsorozatnak. A „Pedagógiai Szakszolgálatok Hetéhez” ugyanis Tolna megye is csatlakozott. Király Gabriella főigazgató, a rendezvény főszervezője elmondta, azért választották ezt az idézetet, mert egy aktuális oktatási problémára mutat rá. A tapasztalatok ugyanis arra figyelmeztetnek, sokkal célravezetőbb a diákok veleszületett képességeit erősíteni, mint a hiányosságaikat, viselkedésüket javítgatni, „normalizálni”. Így nagyobb esélyük van a társadalom aktív és hasznos tagjává válni azoknak a gyerekeknek, akik fejlődése eltér az átlagostól.

A megyei szakszolgálat vezetője arról is beszélt, a meghívott előadók társadalmilag is elismert szaktekintélyek, mint például Prof. Dr. Csapó Benő, Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató, egyetemi tanár, Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, Prof. Dr. Csépe Valéria Akadémikus kutatóprofesszor egyetemi tanár, miniszteri biztos. Arra is törekednek, hogy a 2013-ban megújult szakszolgálati rendszert is megismertessék a nagyközönséggel. Erről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese beszél majd. Hétfőn Szekszárdon a Garay János Gimnázium dísztermében fél kilenctől kezdődnek az előadások. Majd keddtől-péntekig a megye többi járásában is várják az érdeklődőket, köztük a pedagógusokat, szülőket, gyerekeket, fenntartókat és a szakma valamennyi képviselőjét.

A szervezők abban bíznak, hogy a konferencia a szemléletformáláson túl segíti a társzakmák közötti együttműködés kialakítását, fejlődését, elmélyítését. Hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy a résztvevők megértsék a gyermekek fejlődése hányféle utat járhat be, és mindig úgy tanítsák, fejlesszék őket, ahogy arra nekik személy szerint szükségük van. Nem titkolt céljuk a pedagógus szakma népszerűsítése. Az eseményen fellép a PTE szekszárdi kara tehetséges hallgatóinak zenekara (THZ).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában