médiahatás

2018.03.08. 14:00

Az idősek számára jótékony hatása van a médiának

Vida Tünde, fotó: shutterstock illusztráció

Míg a fiatalok esetében a médiának káros hatása van, az idősebb korosztálynál inkább üdvös: segít enyhíteni a magányt.

Befolyásoló hatása dr. Szécsi Gábor szerint veszített jelentőségéből, amióta nem egy-két csatorna tematizálja az emberek gondolkodását. A Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője minderről a paksi Harmadik Kor Egyetemének tavaszi szemeszterén beszélt. Az mondta, valamennyien a média rabjai vagyunk, akár akarjuk, akár nem.

Ám a média hatásai nem feltétlenül károsak, nagyon sok jótékony hatása lehet, amennyiben tudatosan fogadjuk a média üzeneteit. Valóban el akar velünk fogadtatni egy értékrendet, lépten-nyomon sugallja, hogy csak az általa fontosnak tartott témákról kell gondolkodnunk, az általa mutatott minta szerint cselekednünk, de ha válogatunk, tudatos médiahasználóvá válunk, akkor a média nagyon sokat segíthet, hogy eligazodjunk, hogy megtaláljuk a helyes irányokat – részletezte az egyetemi tanár. 

Azt mondta, sokat jelent, hogy nem egy-két tévécsatorna, rádióadó létezik, nem egy irányból kapjuk a jelzéseket, hanem magunk dönthetjük el, hogy melyik csatorna mentén alakítjuk az értékrendünket.

Kitért az internet és az okos telefonok használatára, amelyek megteremtik az interaktivitás lehetőségét a közösségi oldalakon, blogokon, így a „befogadó” maga is formálhatja a tartalmakat.

– Nem tudjuk kiiktatni, mediatizálódunk mindannyian, olyan témák mentén értekezünk, amit a média sugall, ha az értékvilágtól távol tudjuk is tartani magunkat, a témától nem – fogalmazott.

Mint mondta, a média idősekre gyakorolt hatása korántsem olyan káros, mint a fiatalok esetében. Az idősek számára a média fontos gyógyír az elmagányosodás ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában