választások

2018.03.27. 10:30

Fellebbeznek az illetékes választási bizottság döntései ellen

Elszállították az engedély nélkül, esetleges életveszéllyel épített hat méteres politikai hirdetőoszlopot - szól a szekszárdi önkormányzat közleménye.

Szekszárd önkormányzata március 17-én az erről szóló határozat szerint elbontatta a Garay téren közterület-használati engedély nélkül felállított hirdető-berendezést. Ezt megelőzően pár nappal közterület-használati engedély iránti kérelmet nyújtott be egy szombathelyi székhelyű cég, majd az engedélyt be nem várva intézkedett az építésről. A március 16-án az esti órákban a sétáló utcában felállított, hat méter magas berendezéshez a – kérelem mellékleteként csatolt szerkezeti-műszaki leírás és statikai számítás alapján – az eszköz biztonságos rögzítéséhez szükséges betonlap mennyiségnek csak a töredékét használták fel. A szétszerelés után derült ki, hogy a felépítmény leírásában szereplő, a stabilitást biztosító 180 betonlap helyett csupán 82,5 darabbal rögzítették a 3400 kilogramm súlyú szerkezetet.

Így az építmény stabilitása nem volt biztosított, hiszen az ehhez szükséges súlynál mintegy 684 kilogrammal kevesebb került elhelyezésre a talapzatában. Az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében – különös tekintettel a négy napos hétvégére jelzett kritikus időjárási körülményekre – az önkormányzat a hirdető-berendezést elbontatta, március 19-én pedig ugyanerre is hivatkozva az engedélykérelmet elutasította.

A cég az engedélykérelemben nem nevezte meg, hogy kinek az érdekében történik a hirdető-berendezés felállítása. Az engedély nélkül felállított hirdető-berendezés három oldalán végül az LMP-nek, illetve annak országgyűlési képviselő jelöltjének hirdetése, negyedik oldalán pedig a szavazóhelyiségek listája került elhelyezésre.

Az engedély nélkül telepített építmény bontását akadályozta a helyszínen tartózkodó – az eljárásban ügyfélként nem szereplő – Hadházy Ákos. Az LMP-s országgyűlési képviselőjelölt a bontást végző cég munkatársainak, valamint a helyszínen intézkedőknek a munkáját nehezítve, személyiségi jogaikat sértve mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a törvénytelen, súlyos kárral fenyegető helyzet megszüntetését.

A tulajdonos szombathelyi cég 2018. március 21-én jegyzőkönyv alapján hiánytalanul átvette, illetve elszállította Szekszárdról az építményét.

A hirdető-berendezés engedély nélküli felállítása miatt választási kifogás érkezett a Tolna Megye 01. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, melyet az elutasított.

Az engedély nélkül felállított hirdető-berendezés elbontása ellen a képviselő jelölt is kifogást nyújtott be, melynek a bizottság helyt adott.

Az önkormányzat mindkét döntés ellen fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert álláspontja szerint a választási kampány időszakában is alkalmazni kell a közterület-használat mindenkire érvényes szabályait. Az önkormányzat álláspontja szerint mindenek felett áll az élet és

vagyonbiztonság, melyet nem ír felül még a választási versengés időszakában sem más rendelkezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában