Nemzetiségi Önkormányzat

2018.03.06. 19:10

Fejlesztés az óvodában, jogvita a körzetről

Balázs László

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat (SzNNÖ) közmeghallgatásán dr. Józan-Jilling elnök számolt be idei legfontosabb terveikről, és tájékoztatott a Dienes iskola beiskolázási körzete körül kialakult jogvitáról. Az EMMI az önkormányzat számára a Wunderland Óvodában végzendő további beruházásokra és felújításokra 9 millió, továbbá az intézményfenntartó nemzetiségi önkormányzat működési költségeinek kiegészítő támogatására 1,4 millió forintot biztosított.

A testület elnöke elmondta, már korábban jelezték egyet nem értésüket az iskola két tannyelvű beiskolázási körzetével kapcsolatosan. Kérték, hogy a körzet terjedjen ki valamennyi szekszárdi intézmény beíratási körzetére. A Klik és a járási kormányhivatal a nemzetiségi törvényben biztosított egyetértési jogukat törvénysértő módon ignorálta. Az ügyben az SzNNÖ az alapvető jogok biztosához fordult, aki megállapította a jogsértést. Az elnök megjegyezte, mivel a törvény és a miniszteri rendelet között joghézag van, és a hatóságokból hiányzik a belátás, a kötelező beiskolázási körzet meghatározása az illetékes bíróságra marad.

A regisztrációs kampány kapcsán elhangzott, nemzetiségi szószóló helyett teljes jogú képviselőt ültetnek a parlamentbe a németek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában