alkotó projekt

2018.04.30. 07:00

Hosszú utat tettek meg az önismeret irányába

A tanév végéig látható tárlattal zárta Önismerettel az alkotásért – alkotással az önismeretért című programját a Paksi Vak Bottyán Gimnázium.

Vida Tünde

Habár a tanév elején elkezdődött és nemrég zárult projekt alapja az alkotás volt, nem a közben születő művek a legfontosabb eredmények –, derült ki Fittné Szilvássy Ildikó szavaiból, aki Takács Évával koordinálta a programot.

A gimnázium pedagógusa azt mondta, nagyon fontos volt az az út, amit a diákokkal közösen megtettek az önismeret felé. Közös tanár-diák munkával olyan légkört sikerült kialakítani, ahol megnyíltak a csatornák, a gyerekek mélyebbre láttak belső saját világukat „kutatva”.

– Betekintést nyerünk a mélyebb, belső zugokba is, megismertük saját motivációnkat, céljainkat, akár álmainkat vagy éppen a kedvenc színünket. Ez mind, mind közelebb vitt ahhoz, hogy valamilyen művészeti technikával ki tudjuk fejezni ezt a megtalált önismereti pontot – mondta Fittné Szilvássy Ildikó. A pedagógus szerint ez fordítva is igaz: alkotás közben is ráláttak magunkra, eközben is sokat tanultak önmagukról abban a támogató közegben, amit a hetente tartott foglalkozásokon kialakítottak.

– Nagyon izgalmas volt, sokszor ki is léptünk a komfortzónából. Nem minden diáknak ment ez egyszerűen, de akiknek igen, ők rácsodálkozhattak magukra és a művészeti világra – folytatta a pedagógus. Mint mondta, minden alkotói folyamat végén beszélgettek, ami az önismeret mellett egymás megismerését is szolgálta. Nemcsak komfortzónájukból, hanem az iskolai közegből is kiléptek, városi rendezvényeken, könyvtári és múzeumi alkalmakon vettek részt, megnézték a Győri Balett A skarlát betű című előadását, az erre épülő képzőművészeti foglalkozáson pedig drótból formáztak táncosokat. Bécsben egy szecessziós festménykiállítást látogattak meg. A pályázati forrásból megvalósított program utolsó lépéseként nyílt összegző kiállításon különféle technikával készült képzőművészeti alkotásokkal mutatkoznak be. Ezek témája a test és annak részei volt.

Egy vitrinben szépírói, kreatív írásművészeti alkotások sorakoznak: kéziratok, naplók, álomleírások, képversek, szöveggel díszített tárgyak. Fittné Szilvássy Ildikó elmondta: meggyőződése, hogy azok a fiatalok, akik részt vettek az Önismerettel az alkotásért – alkotással az önismeretért programon, boldogabbak lesznek, biztosabb alappal indulnak neki az életnek, mert meg tudják határozni magukat, így jobban „működnek” mint egyéniség mind a hivatás, mind a magánélet terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában