tejágazat

2018.04.28. 07:00

Kevesebb külföldi tej érkezik hazánkba

Két éve már annak, hogy a tejágazat mélyrepüléséről szóltak a hírek, még a fővárosban is demonstráltak a gazdák. Akkor egy liter tejért 70 forintot adott a felvásárló, most 96 forint az alapár. Úgy tűnik, megoldódott a probléma, a tehéntartók bizakodók. Törlesztik a válság idején felvett hiteleiket, talán még fejlesztésre is jut.

Mauthner Ilona, fotó: shuttertock illusztráció

Most nyugvóponton van a tejágazat, mondta Schweitzer József, a teveli mezőgazdasági zrt. ágazat vezetője. A felvásárlási ár ugyan két forinttal kevesebb, mint a múlt év végén volt, de a 96 forintos alapár – ehhez jön a beltartalmi felár, ami literenként plusz 4-5 forint – elfogadható. A felvásárló, jelen esetben a Tolnatej Zrt., a májust tartja kritikusnak, mert több lehet a tej, mint amennyit átvesznek – mondta Schweitzer József. Ami viszont jelentős eredmény, hogy lényegesen kevesebb lett az importból származó tej, az UHT-s kiszerelésekkel sincs már gond. Ugyanakkor az üzletekben kínált sajtoknak több mint a fele importból származik, pedig lenne hazai is bőven.

Tevelen négyszázhúsz tehenet gondoznak, és 3,2 millió liter tejet értékesítenek éves szinten. Bár nagyüzemnek számítanak, évekkel ezelőtt csatlakoztak a Régió Milk Szövetkezethez, melynek velük együtt huszonnyolc tagja van, így a feldolgozóval tizennégy-tizenötmillió liter tejről tudnak szerződést kötni. Ez jelentősen javítja a tárgyalási esélyeiket.

Gamos András, a Paks-földespusztai székhelyű Milk-Men Kft. vezetője, aki egyben a Tej Terméktanács országos elnökségének is a tagja, kérdésünkre elmondta, az uniós országokban elég nagy a túltermelés, három-négy százalékkal több a tej, mint egy évvel korábban volt. Hazánkban nincs ilyen veszély, jelenleg a felvásárlási árak elfogadhatók, de azt már nem lehet tudni, mi lesz az év második felében.

Nyáron kevesebb tejre számíthatnak a feldolgozók is, hiszen a tehenek számára optimális hőmérséklet mínusz öt és plusz tizenöt fok között van. Már húsz fokos felmelegedésnél is be kell kapcsolni az istállókban a ventilátorokat, és locsolni kell az állatokat. Egy tehén naponta átlagosan hatvan liter tejed ad.

A Milk-Men Kft. is tagja a Dunamelléki Szövetkezetnek, melyet 2005-ben alapítottak a tehéntartók. A szövetkezetnek harmincegy tagja van, ebből öt gazdasági társaság, a többi kisebb gazdálkodó. Vannak új tagok is, hárman fiatal gazdálkodóként próbálnak megélni ezen a területen.

Idén talán már fejlesztésre is jut

Két évvel ezelőtt a Kossuth térre vonultak tüntetni a gazdák az alacsony felvásárlási árak miatt, ezt követően többen abbahagyták a tehéntartást. Volt, aki húsmarhára váltott, mert állítólag ezért többet fizetnek, és volt, aki végleg befejezte az állattartással járó robotot. Mert – mint ahogy azt Gamos András elmesélte –, akadt olyan gazda, aki a húsz év alatt, amíg teheneket tartott, minden áldott nap hajnalban kelt. Hiába volt vasárnap, vagy ünnepnap. Az állatokat fejni, etetni kell, a trágyát is el kell távolítani.

Öt-hat évig tartott az ágazat mélyrepülése, ez idő alatt az állattartók felélték a megtakarításaikat, hitelt vettek fel, ennek költségeit most fizetik. Az idei év lesz talán az első, amikor fejlesztésre is jut, mondta Gamos András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában