A Város Hete

2018.04.10. 20:00

Példát mutatnak fel, illetve köszönetet mondanak a díjakkal

A Város Hete zárásaként gálaműsort rendeztek szombaton Dombóváron, és elismeréseket adtak át. A díszpolgári címet idén dr. Szőke Sándorné és Kodályné Péczely Sarolta vehette át.

Hanol Erzsébet, fotó: beküldött kép

Várossá válása 48. évfordulóját ünnepelte a múlt héten Dombóvár. A Város Hete programsorozat szombaton az ünnepi gálaműsorral zárult, amelyen elismeréseket adtak át. Ünnepi beszédében Szabó Loránd polgármester úgy fogalmazott, hogy amikor kitüntetéseket, elismeréseket adunk át, két dolgot teszünk: köszönetet mondunk és egyben példát mutatunk fel. A Város Hete programjai kapcsán kiemelte, hogy sok és magas színvonalú esemény színesítette az elmúlt napokat. Többek között a város aranykorát bemutató kiállítás nyílt, megalakult az Aranycsapat társaság, a könyvtár pedig felvette Földi István író nevét.

Az elismerések átadása méltó zárása volt az ünnepi programsorozatnak. Dombóvár legmagasabb kitüntetését, a Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet idén dr. Szőke Sándorné és Kodályné Péczely Sarolta vehetett át.

Dr. Szőke Sándorné, Zsíros Mária 1931-ben született Békéscsabán. 1956-ban friss diplomásként férjével, Szőke Sándorral, Dombóvárra került. Először a Zrínyi Ilona Általános Iskolában tanított, majd 1958-ban a Gőgös Ignác Gimnáziumba került földrajz-történelem szakos tanárként, nyugdíjazásáig a gimnázium elismert és köztiszteletben álló pedagógusa volt.

Dr. Szőke Sándorné, Zsíros Mária Fotó: beküldött kép

A hetvenes években férjével és diákjaival együtt bekapcsolódott a Dombóvár térségében folyó régészeti ásatásokba és a honismereti munkába. 1984-ben a férjével és harminchét alapító taggal együtt létrehozták a Dombóvári Városszépítő Egyesületet.

Összefogásuknak köszönhető, hogy a volt szolgabírói lakban megnyílt a helytörténeti gyűjtemény. Számtalan cikk és publikáció fűződik a nevéhez, munkáját több díjjal elismerték.

Kodályné Péczely Sarolta (borítóképünkön)1940-ben született Dombóváron. Édesapja, dr. Péczely László neves irodalomtudós, a Dombóvári Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnázium tanára 1945-ben kétszer is vendégül látta Kodály Zoltánt. Péczely Sarolta ötévesen találkozott először a zeneszerzővel egy népdaléneklési versenyen, amelyet meg is nyert. Érettségi után Kodály Zoltán segítségével költözött Budapestre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán énektanár és karvezető szakon tanult. 1959. decemberében, két nappal Kodály Zoltán 77. születésnapja előtt kötött házasságot a zeneszerzővel.

Péczely Sarolta a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt, illetve egyetemi docens. Emellett Japánban, Németországban, Olaszországban, Finnországban és az Egyesült Államokban is rendszeresen tartott mesterkurzusokat és dalesteket. A Nemzetközi Kodály Társaság tiszteletbeli elnöke, valamint a finnországi jyvaskylai egyetem díszdoktora. Nevéhez fűződik a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, valamint a budapesti Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum megalapítása. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át, 2016-ban a Magyar Kultúra Lovagja címben részesült.

Dombóvár Város Elismerő Díszjelvényével díjazzák azokat, akik folyamatosan, több éven keresztül végzett munkájukkal kiemelkedő érdemeket szerzetek a város fejlődésében, vagy munkakörükből, választott tisztségükből, tevékenységükből fakadó feladataikat az átlagosnál magasabb színvonalon és eredményességgel látták el. Idén négyen kapták meg az elismerést: Grünwald Pálné, a Dombóvár-Kernen im Remstal Baráti Kör elnöke, Csáky László nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, Bódogh Zoltán nyugalmazott tanár, igazgatóhelyettes és Köbli Norbert forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke.

A Dombóvár közéletében megbecsülést kiváltó közösségeket a Dombóvár Város Elismert Közössége díjjal ismerik el, amelyet idén a Dombóvári Városi Horgász Egyesület kapott. A gazdasági élet szereplőit az Ivanich Antal-díjjal tüntetik ki évről évre. Az elismerést most a Pasha Ipari és Kereskedelmi Kft. kapta.

A város több ifjúsági díjat is alapított a közelmúltban. A kiemelkedő sporteredményt elérő fiatalok díjazására szolgáló Buzánszky-díjat Tóth Dominik karatéka vehette át; a kulturális életben értéket teremtő fiataloknak adható Ambrus Sándor-díjat Sallai Domonkos Barna trombitás kapta; míg Tóth Dánielt, az Illyés Gyula Gimnázium tanulóját a kimagasló tanulmányi eredményt elérő diákoknak járó Dr. Péter Gyula-díjjal ismerték el.

A Máté Mihály-díjat tavaly alapította a Dombóvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Ezt idén Dobos Károlyné, Gyulaj volt polgármestere vehette át, aki munkája során sok erőfeszítést tett a helyi cigányság felzárkóztatása érdekében.

A Dombóvárért oklevelet a Dombóvári Kesztyű férfi kézilabda csapatának adományozták. Az együttes négy évtizede kiváló eredményt ért el Tolna megyében, illetve a nemzeti bajnokság másodosztályában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában