gasztroreality

2018.04.21. 20:00

Saját egyedi stílus kialakításán dolgozik a konyhafüggő szakács

Másodszor szerepel és jutott be az RTL Klubon futó gasztroreality, A konyhafőnök középdöntőjébe Meczker Tamás.

Balázs László, fotó: beküldött kép

Rengeteg praktikát tanult a nagymamájától, ezeket az alapokat szereti kombinálni az új technikákkal a paksi fiú.

– Kis korom óta szeretek főzni – mondta Meczker Tamás. – Sváb származású vagyok, nálunk minden vasárnap lakoma került az asztalra. Voltak állataink és nagy kertünk, így tulajdonképpen belenőttem a konyhaművészetbe. Családom minden egyes alkalommal megadta a tisztelet az ételeknek.

Amikor általános iskolában eljött az idő, hogy választania kellett, nem sokat gondolkozott azon, hogy szakács lesz. A szekszárdi Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában végzett. Csak az volt kérdés, hogy érettségizzen vagy dolgozni menjen.

– Tizenhét éves korom óta egyedül élek, kellett a pénz, így jött a munka – fogalmazott a 27 éves férfi. – Igazából ekkor még nem fogalmazódott meg bennem a csúcsgasztronómia. Ambiciózus és versengő típus vagyok, a saját utamat járom, a rögös pályaívem ezt tükrözi. Nagy dolog, hogy a Dunakömlődi Halászcsárdából eljutottam egy Michelin-csillagos étterembe.

Kezdeti, paksi éveim után Budapestre kerültem a Budagyöngye étterembe, amely az 1990-es években top étteremnek, exkluzív helynek számított a fővárosban. 2010-ben a MÁK Bistro konyháján dolgoztam, amely abban az évben az összes lehetséges díjat beseperte Magyarországon. Mégis azt éreztem, hogy valami még hiányzik az életemből. Visszatértem Paksra az Erzsébet Szállóba. 2013-ban nyolc csapat ellen egyedül álltam ki egy országos főzőversenyen, második lettem. Nagy dolog volt, hogy társ nélkül értem el az eredményt. Következett egy kitérő a Fabro Pincébe.

– Szerettem, mert az enteriőr ott nagyon egyben van. A Zwacktól jött egy szommelier, vele tanultam a borral való foglalatosságot – tette hozzá Meczker Tamás. – Fontos állomás volt a karrieremben, mert itt jöttem rá, hogy a bor mennyire jó dolog az ételek szempontjából. Elsajátítottam, hogy milyen pluszt lehet adott alapanyagokból kihozni, hogy még jobb íze legyen az ételnek. 2015-ben költöztem ki Németországba, egy mannheimi olasz, de magyar tulajdonosokkal rendelkező étteremben a konyháért feleltem. Ott tanultam meg pizzát készíteni és az alap olasz dolgokat. Három hónapig bírtam, a heti hat munkanap 14-16 órás megfeszített tempóval nagyon kemény volt.

A Konyhafőnök negyedik évadának kezdetén már Németország egyik legszínvonalasabb éttermében dolgozott.

– Több száz éves pincészet a Leopold, amely éttermet is nyitott – közölte a paksi fiú. – Michelin-csillagot kapott, amit később azonban elveszített. Ott kerültem ismét kapcsolatba a borral, illetve fine dining fogásokkal. Majd jött az RTL Klub műsora, 2016 áprilisában indult a negyedik évad. Nagyon sokat fejlődtem a verseny alatt, de ettől függetlenül még magasabb szintre vágytam. Augusztusban a barátnőmmel kiköltöztem Bécsbe, egy francia luxusszállodalánc exkluzív éttermében részlegvezető séfként dolgoztam. A kapcsolatnak azért lett vége, mert hiába dolgoztam rengeteget, nem akartak elengedni A konyhafőnök hetedik szériájába.

A fiatalember az egyik legerősebb versenyző volt a hetedik évad második hetén. Elmondása szerint nagyon sokat tanult saját magáról: milyen rögtönözve főzni, megtapasztalhatta milyen érzés nemcsak a konyhán, hanem egy óriási stúdióban, kamerák között szerepelve mozogni a konyhában.

– Ösztönszerűen főzök. Rájöttem, mely ízekkel, zöldségekkel szeretek bánni. Nem csupán szakmai verseny A konyhafőnök, hanem egy szórakoztató főzőműsor is. Mindenképpen szerettem volna ismét kipróbálni. Mert azzal, hogy reggel bemegyek és időre főzök úgy, hogy nem tudom mi vár rám, a kreativitásomat, képességeimet fejlesztem – magyarázta. Kiemelte, nincs még egy szakma, ami így kiélezné az ember összes érzékszervét. Igazából nem is szakma ez, hanem alkotó, kreatív életforma. A jövőjét illetően úgy fogalmazott, sokkal magabiztosabb, öntudatosabb lett, úgy érzi, jó úton halad a saját egyedi stílus kialakítása felé, ami már megmutatkozik a tányérjain.

Csillagok

A Hotel Sofitel Vienna Stephansdom 18. emeletén van az étterem, melyet a világhírű divatguru, Karl Lagerfeld tervezett. A hatalmas üvegfalon át pazar panoráma nyílik a császárvárosra. A 90 fős étteremben a vezető séf és Tamás képviselte az állandóságot a Michelin-csillag megszerzéséig, óriási volt a fluktuáció. Egy szaklap szerint Bécsben van a világ 9. legjobb étterme, utána a hotel étterme jött a rangsorban. Több, csillaggal rendelkező éttermet megelőztek, pedig a Sofitelnek előtte nem volt. Ez azért fontos, mert a hoteleknek nem osztogatják, hiszen más a koncepciójuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában