szolidaritási akció

2018.05.16. 17:30

Figyelemfelkeltő akciót szerveztek, a tájat védenék meg

Mozdulj Madocsáért mottóval szervezett a friss alapítású Madocsáért Környezetvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület figyelemfelkeltő akciót, amelyre a becslések szerint nyolcszázan érkeztek, nemcsak a helyiek.

Vida Tünde

Egy kósza ötletből indult a Mozdulj Madocsáért akció, miszerint meg kellene számolni, hogy egy nap hányan kerékpároznak végig a Paks-Madocsa-Bölcske között húzódó árvízvédelmi töltésen. Ebből született meg a szolidaritási akció a gát és környezetének megőrzése mellett, vagyis a Madocsánál tervezett kavicsbánya ellen.

Madocsáért Környezetvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület elnöke, Törjék Gábor az előzményekről azt mondta, a töltés szilárd burkolatának és a Viza Bisztró megépülésének köszönhetően a hétköznapok turistaforgalma jelentősen nőtt.

Emellett a 200-300 méter széles óriási őshonos fűzekkel tűzdelt puhafás ligeterdő több tucatnyi madár- és hüllőfajnak ad otthont. – Az erre járó sportolók, horgászok nem véletlenül választják ezt a szinte érintetlen ártéri erdőt feltöltődésük helyszínéül. A töltésen elhaladók szinte biztosan találkoznak valamilyen vaddal vagy madárral útjuk során. A szerencsések a közeli rétisast is megpillanthatják – vázolta Törjék Gábor. Hozzátette, a Madocsa határába tervezett kavicsbánya azonban sok egyéb negatív hatása mellett ezt a pihenési, kikapcsolódási lehetőséget is zavarná, mert a gát éppen szélirányban lenne, így a szél szállította por miatt a kellemetlenség mellett egészségügyi kockázatot is jelentene azok számára, akik a port sportolás közben belélegeznék.

Egy merészebb gondolattól vezérelve végül létrehoztak egy eseményt, amelyet a Facebookon és a töltés két végében táblákkal reklámoztak bízva abban, hogy a lehető legtöbben kifejezik egyetértésüket. A végeredmény a szervezőket is meglepte. – Habár az óriási tömegben valószínűleg kimaradt pár ember a számolásból, nyolcszázan biztosan eljöttek – összegezte Törjék Gábor. Természetesen a legtöbben Madocsáról érkeztek, de sok paksi, bölcskei is csatlakozott az akcióhoz, néhányan Tolnáról, Dunaföldvárról és még Törökbálintról is érkeztek. – Ez a szám kiváló eredmény és nagyon jól tükrözi, hogy itt bizony nem egy maroknyi érdekcsoport lázong a bánya ellen, hanem településeken átívelő közösség tartja téves elképzelésnek – hangsúlyozta Törjék Gábor.

Döbbenet az arcokon

A résztvevők útjuk során megismerhettek néhányat az ártéri erdőben élő különleges madárfajok közül, valamint a számolási pontnál további információt kaphattak a Madocsa közigazgatási területén fellelhető természetvédelmi területekről és védett fajokról. A szervezők játékos formában érzékeltették velük a tervezett bánya nagyságát, a bányatelek széleit jelölő zászlókat kellett keresniük. – A döbbenet kiült az arcokra: 140 hektár a valóságban látva mutatja igazán a tervezett bánya mibenlétét – mondta az egyesület elnöke. Hozzátette, felmerült az igény, hogy a következő években ismételjék meg az eseményt. Azt remélik, hogy akkor már a színtiszta szórakozás valamint a közösségi élmény lesz az indíték, és nem árnyékolják be az eseményt az odaképzelt kotrógépek és szállítószalagok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában