háromszázan fakadtak dalra

2018.05.23. 20:00

Hungaricummá szeretnék minősíttetni a pincefalvakat

A pincefalvak helyzetét, jövőbeni sorsát taglalták a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének györkönyi találkozóján a tagszervezetek. Kulturális programokkal fűszerezték a szakmai megbeszélést, végül közösen dalra fakadtak.

Vida Tünde

A Magyarországi Pincefalvak Szövetsége nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azt, hogy elérje a magyarországi pincefalvak hungaricummá minősítését és azt, hogy felkerüljenek a világörökségi listára. Mint Györkönyben tartott találkozójuk szakmai programján Braun Zoltán elnök, a házigazda település polgármestere kifejtette, Európában nincs a magyarországi pincefalvakhoz hasonló, legfeljebb húsz-harminc egységből álló pinceutcák vannak, például Ausztriában, Morvaországban. Ezzel szemben a magyar pincefalvak több száz épületből állnak, Hajóson ezerkétszáz, Bölcskén három-négyezer és Györkönyben is háromszáz présház van egy tömbben. Nemcsak a pincék esetében ritkaság ez a koncentráltság, hanem gazdasági épületek esetében is. Braun Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben hagyományos építészetű falvak már nincsenek, hiszen mindenütt megjelentek az új épületek, addig a pincefalvakban többségében megmaradtak, érintetlenek a hagyományos épületek.

A Pincefalvak napját indító szakmai megbeszélésen azt követően, hogy azt boncolgatták, hogyan jöttek ezek létre, arra fókuszáltak, hogy miként lehet megőrizni őket. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, amelynek dékánja és dékán helyettese is ott volt a györkönyi találkozón, vállalta a hungaricummá minősítéshez és a világörökségi helyszínné válás érdekében szükséges tudományos előkészítő munkát.

– Majd szerzünk forrásokat és kapcsolatokat, hogy ez minél jobb minőségben készüljön el. Szeretnénk, ha a kormányzat is felfedezné, hogy ez egy hatalmas érték, ami, ha nem nyúlunk alá, elveszik hamarosan – vázolta az elnök, aki szerint, ha nem is érik el a célt, az afelé vezető úton fejlődni fognak a pincefalvak és az már nagyon nagy eredmény lesz.

A találkozóra kinyitottak a györkönyi présházak, illetve a vendég pincefalvak is bemutatkoztak egy-egy présházban, a pincefalu közepén művészeti csoportok szórakoztatták az egybegyűlteket, illetve annak tiszteletére, hogy háromszáz éve éledt újjá Györköny, háromszáz „torkot fakasztottak dalra” vendégek és házigazdák énekeltek együtt néhány bordalt.

Szíveslátás

Különleges marhagulyással és mennyei Rákóczi-túróssal kínálták Györkönyben a pincefalvakból érkezett vendégeket. A szakács egy budapesti séf, Fenyő László volt, aki tizenöt évvel ezelőtt egy barátjával járt először Györkönyben, ahol azonnal rabul ejtette a pincehegy. Olyannyira, hogy állandó vendég lett a faluban, sőt, még a Györkönyi Pincehegyért Egyesületbe is belépett és esetenként ételremekekkel gazdagítja a programokat. – Csak körül kell nézni! Az emberek, a hangulat a borok a táj, a présházak, mind megragadó. Nincs még egy ilyen – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában