élmény

2018.05.14. 09:30

Puskás Öcsit is meghívták

A tornavizsgán labdatáncot és a karikatáncot mutattak be, melyre Puskás Öcsi is hivatalos volt.

Wessely Gábor, fotó: szerző felvétele

Új helytörténeti adalékkal gazdagodhat a nagydorogi krónika: itt járt Puskás Öcsi. Méghozzá 1954-ben. A 78 éves Gyalog Lászlóné – aki jelenleg Sárszentlőrincen él – arról mesél, hogy mellette állt a rendezvényen. Még néhány szót váltott is vele.

Ő akkor nyolcadikos volt. Három focistát hívott meg a testnevelő tanára, Novák István a tornavizsgára, köztük az akkor már országszerte ismert és ünnepelt Puskás Ferencet. Nagy élményt jelentett ez a helyieknek.

Tornavizsga. Akkoriban ilyen tanévzáró számonkérés is létezett. A felső tagozatosok a volt Széchenyi-kastélyba jártak, s annak udvarán zajlott a program. (Az utolsó tulajdonost, gr. Széchenyi Domonkost kiköltöztették az államosított kastélyából, és 1950-ben bekövetkezett haláláig Sárszentlőrincen élt.) Bemutatták a vizsgázók a különböző gyakorlatokat, köztük a helyi specialitásokat: a labdatáncot és a karikatáncot.

Az idős asszony visszaemlékezése szerint nagy sikert arattak. Ott volt az egész falu. Csak sajnos már kevesen élnek, akik emlékezhetnek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában