Még két hét

2018.05.18. 11:30

Rövid lesz az eperszezon, most főzzön lekvárt!

A szokatlanul nyárias idő miatt már érik a szabadföldi eper. A piacon, boltokban többnyire félkilós kiszerelésben kínálják. Aki lekvárt készítene, jó, ha számol azzal, hogy várhatóan két héten belül vége a szezonnak. Jelentős árcsökkenés sem várható.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

A termelők azt mondják, ilyenre még nem volt példa, a szabadföldi eper utolérte a fóliást. Sőt a spanyol és a görög eper is a boltokban van még. A választék széles, az árakban viszont nincs különösebb eltérés. A félkilós kiszerelésért 400–500 forintot kérnek. A vásárlók többsége szerint a szabadföldi az igazi, illatosabb, zamatosabb és édesebb, mint a fóliás. Bár sok múlik a fajtán is. A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett, és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során.

A megye egyik legnagyobb eperföldje a faddi Venyige Szövetkezeté. Most reggeltől estig szedik az epret, és helyben árusítják. Bényi András, a szövetkezet tagja elmondta, jelenleg kilóját 700 forintért kínálják. A gyümölcs szép és ízletes. Azért éri meg ilyen olcsón adni, mert helyben értékesítenek, nem kell fizetni a szállításért. Időjárás függvénye, hogy meddig lesz még eper. Ha ilyen marad az idő, vagyis meleg van, de nincs kánikula, akkor tovább tart a szezon. Amennyiben ismét melegebbre vált az idő, akkor két hét és leérik ez a gyümölcs is. A kérdésre, hogy a lekvárkészítéssel érdemes-e még várni, Bényi András elmondta, 700 forintnál nem lesz olcsóbb a gyümölcs kilója.

Érdemes átgondolni, hogy mennyit főzzünk be eperből, mert sárgabarackból, kajsziból szinte alig lesz kínálat. Tolna megyében kilencvenszázalékos volt a fagykár a barackosokban, kevés lesz a gyümölcs, és ez vélhetően az árakban is érzékelhető lesz.

Így készül el gyorsan a befőtt

/Promóció/

/Promóció/

Sokan azért nem vállalják a lekvárkészítést, mert sok munkával és rumlival jár. Ennek nem kell feltétlenül így lennie. A Weninger-féle befőzőautomata segítségével – ragacs és gőz nélkül – egy óra múlva már tehetjük is a spájzba a befőttet, savanyúságot, lekvárt. Nyersen, előfőzés és tartósítószerek nélkül beletehető minden az üvegbe. Nem kell szirupot sem főzni, a cukrot csak a gyümölcs tetejére szórjuk. Akinek nincs kamrája, annak sem kell kétségbeesnie. Az így elkészített befőtt szobahőmérsékleten is tárolható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában