Röplabda

2018.05.18. 09:30

Történelmi pillanat a bonyhádi röplabda életében

Remekelt a bonyhádi Széchenyi István Általános Iskola leány röplabda csapata a napokban rendezett III. korcsoportos diákolimpia országos elődöntőjében. Történelmi pillanat ez, hiszen eddig bonyhádi csapat még nem jutott el a döntőig. Gulyás Péter, az edző, büszkén mesélt a lányok öt éves kitartó munkájáról.

Melcher Alexa, fotó: beküldött kép

A csapat tagjai másodikos koruk óta röplabdáznak, egy évfolyamból, két osztályból állt össze a gárda. Hamar kiderült hogy a gyerekek szorgalmához tehetség is párosult. 2014-től indult a csapat remekelése, amikor a Vollé 2020 röpsuli program által több versenyre jutottak el. Kéthetente kellett pályára lépniük, ami segítette a felkészülést és a gyakorlást. Az edzők a program keretén belül szakmai továbbképzéseket kaptak, ami úgyszintén segítette a lányok fejlődését.

Legelső országos eredményüket 2016-ban érték el, ahol az Országos Minikupán 59 csapat közül a harmadikak lettek. Ezután tovább dolgoztak, tudatosan készültek a nagyobb megmérettetésekre. Egy idő után a lányok kinőtték a röpsuli programot, már nem találtak ellenfélre a vollés csapatok között, ezért tavasszal csatlakoztak a magasabb színvonalat képviselő Országos Mini Bajnoksághoz, melynek során négyszer is a dobogón végeztek.

A csapat mozgatórugói: Lovász Kinga (csapatkapitány) Gradwohl Hanna, Kláb Petra, Halász Gerda, Ferencz Tamara. Nélkülözhetetlen játékosok: Kis Nikolett, Pókai Lilla, Csernik Bianka, Jónás Noémi, Kiss Dóra, Tausz Zenina, Tóth Dorina. Edző: Gulyás Péter.

Tavasszal kezdődött az elsöprő erejű menetelés. Szeged kupán 45 csapat közül kerültek ki ezüstérmesként, majd az Országos Mini Kupán kiemelt kategóriában a Vasassal szemben vívták ki a bronzérmet. A lányok ezen a meccsen hatalmas lelki erőről tettek tanúbizonyosságot, ugyanis hátrányból tudták megnyerni a meccset. Az országos elődöntőn is hasonlóan alakult a helyzet. Május 11-én négy megye legjobbjai csaptak össze. Bonyhád Szombathellyel, Kaposvár pedig a Dunaújvárossal játszott, végül a bonyhádiak a kaposváriak ellen küzdhettek, ahol a lányok 0-2-es hátrányból fordítottak 3:2-re, így jutottak az országos döntőbe.

– Húsz éve készítem fel a röpiseket a versenyekre, de döntőbe még sohasem jutott Bonyhádról csapat. Éreztem, amikor elkezdtem tanítani ezeket a gyerekeket, hogy ha velük nem érem el ezt a sikert, akkor senkivel sem. Amikor kiderült, hogy a Kaposvárral kell megmérkőznünk nagyon féltettem őket, de bebizonyították, hogy nem hiába volt az a sok edzés, felkészülés, és jó volt a megérzésem – mondta büszkén az edző, Gulyás Péter, majd hozzátette – a hangulat csodás volt, felrobbant a tornaterem. Az elődöntőt megelőző hetekben kiplakátoltam az iskolát, úgy mint az igazi sportolóknál. Az igazgatóhelyettes asszonnyal próbáltunk minél több embert invitálni a nagy eseményre. A terem megtelt, nálunk ez volt a „final four”, a teremből arénát varázsoltak a szurkolók.

Gyulyás Péter kiemelte, hogy az eredményhez a tudatos felkészítés mellett szükséges az edző és a lányok közötti bizalom, nagy elhivatottság, lelki és szellemi felkészültség. Az eredmények elérésében hatalmas szerepe volt továbbá a szülőknek, akik a lányokat hozták-vitték edzésekre, versenyekre és finanszírozták a csapatot. Ebben az évben támogatások segítségével próbáltak mindent megadni a lányoknak, hogy a legjobb körülmények között edzhessenek. Az iskola, a helyi vállalkozók, cégek által olyan felszerelést, ruházatot, eszközöket, szállás- és utazási körülményeket teremtettek, amely hozzásegítette őket a legjobb teljesítéshez. Az országos döntő május 31. és június 3. között lesz Kecskeméten. Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere, már most kifejezte elismerését a csapatnak, hiszen történelmi pillanat ez az iskola, Bonyhád, és a helyi röplabda életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában