Az utolsó kereszt is megújult

2018.06.25. 12:30

A Csörge-tónál található szoborra ráfért a renoválás

Balázs László

A megyeszékhelyen mozgalommá bővült a szakrális emlékek megmentése. Az akció elindítója a Baltavári házaspár volt, ők térképezték fel a kegyhelyeket, kereszteket. 2015-ben jelent meg hiánypótló Keresztek és kiskápolnák Szekszárdon című könyvük. A közösen végzett értékmegőrző, helyreállító munkájukért 2017-ben Közjóért kitüntető díjat vehettek át.

Az utolsó felújítandó szobor a Bogyiszlói úton, a Csörge-tó felé az utolsó épület mellett a jaj-dombi Megfeszített Krisztust ábrázoló szobor – mondta dr. Kis Ernő. A Jaj-domb elnevezés a XIX. században keletkezett, elnevezése az egykori vesztőhelyre és siralomházra utal. A keresztet 1948-ban újították fel utoljára, a szoborra igencsak ráfért az újbóli renoválás. A kardiológus főorvos hozzátette: egy baráti kör csatlakozott a Baltavári házaspár értékmegőrző tevékenységéhez. A kegyhely – amely kultúrtörténeti emlék is egyben – magánszemélyek felajánlásaiból lett felújítva. Tegnap az ünnepi műsor után – szavalat és tárogatómuzsika hangzott el – Bíró László püspök tartott avatóbeszédet, majd megáldotta a szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában