Múzeumok éjszakája

2018.06.24. 20:00

Álmatlan érdeklődők és látogatók a múzeumokban

Az ország legnagyobb kulturális fesztiválja a 16. alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe. Idén 16. alkalommal ismét megnyíltak a múzeumok kapui. Országszerte mintegy négyszáz intézmény csaknem kétezer programmal várta a közönséget. Az országos nagyrendezvény idei kiemelt témája a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viselte.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum is sokszínű programokat kínált a látogatóknak. Épületséta, zseblámpás kalandtúra a padlástól a restauráló műhelyig, történeti fejtörő, filmvetítés és könyvbemutató várta a vállalkozó kedvű családokat. Az idei Múzéj kiváló alkalom volt arra, hogy a családok, kicsik és nagyok együtt fedezzék fel a látnivalókat.

Négy helyszín, a múzeum, a Vármegyeháza, a Babits emlékház és az Irodalom Háza tárta ki kapuit.

– Vannak bevett programelemeink, amelyeket minden évben megrendezünk. Ezek nagyon népszerűek, mert olyan helyekre is be tudnak menni a látogatók, melyek egyébként elzártak – mondta Ódor János, a múzeum igazgatója.

– Minden Múzeumok éjszakájára igyekszünk egy helyi vonatkozású kiállítás megnyitóval is készülni. Ebbe a sorba illeszkedett Szekszárd egy történelmi időszakát bemutató tárlat, a Háborútól háborúig 1918-1945 című időszaki kiállítás. Ez is szépen hozta a látogatókat. Aktualitása van, a Baka emlékév keretében a szekszárdi barátok beszélgetéssel emlékeztek a költő születésének 70. évfordulójára. Nagy érdeklődés övezte medinai Dukátok Szerb Tánccsoport közreműködésével tartott táncházat. Összességében az átlagosnál erősebb látogatószámot rögzítettünk, mintegy kétezer ember kereste fel a helyszíneket. Múzeumunknak ez „a legnagyobb” rendezvénye országos publicitással, ilyenkor mindig érdemes valami újdonságot elővenni a kalapból.

– Hozzánk inkább azok jöttek, akik a levéltárat már ismerik valamilyen szempontból – ismertette dr. Várady Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára igazgatója.

– Nemrégiben elindult egy levéltári pedagógiai programunk, ennek kapcsán is különböző korosztályok jönnek a levéltárba. Olyan helyekre vezettük be a látogatókat, például a börtönrészbe, a raktárainkba, a könyvtárunkat mutattuk be, ami egyébként máskor nem látható. Számunkra a legfontosabb, hogy a levéltárat mint intézményt megismertessük a közönséggel. Annak ellenére, hogy több nagy program is volt a belvárosban, 170 látogatónk volt, ami óriási eredmény.

Felkínáltunk három előadást és három sétát. Elsősorban az előadásoknak volt vonzereje, de a sétákon is átlagosan 25-30 ember vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában