bogárinvázió

2018.06.06. 08:55

Kis, fekete rovarokkal van tele a levegő

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Mártonfai Dénes

Napok óta söpörni lehet az apró rovarokat a ruháról, de az ember szemébe is beleszállnak. Ez még azt is zavarja, aki gyalog közlekedik, nem beszélve a biciklisekről, motorosokról. Több olvasónk is érdeklődött mi okozza ezt a szokatlan jelenséget.

Dr. Vörös Géza agrármérnök, rovartani szakember elmondta, idén nagyon sok a levéltetű, mert elszaporodtak a nyári, gazdasági növényeken. Ezek az apró rovarok éppen most „váltanak” szárnyas állapotra. Milliárd számra lepték el a környezetünket, a lakott terület is tele van velük, mivel a szél besodorta őket. A gyümölcsfákon, bokrokon pedig remekül elvannak a városokban is. A rajzásuk még két hétig tart, vagyis eddig biztosan sok kellemetlenséget okoznak. Ezt követően csökken csak a számuk.

Ugyancsak sok a levélbolha, a fénybogár, de egyre több a béka is. A békák ott szaporodtak el, ahol gyakrabban esett az eső.

A meleg, nedves időben a járdákon, útszéleken is ugrálnak. A számuk akkor csökkenne jelentősen, ha több lenne a gólya – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában