Diplomaátadó ünnepség

2018.07.01. 07:00

A felemelkedés és a fejlődés segítését tekintik küldetésüknek

Átvették oklevelüket a szekszárdi egyetemi kar 2017-2018-as tanévének most végzett nappali tagozatos hallgatói. A szombati ünnepségen nyolcvan fiataltól búcsúzott az intézmény.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Mártonfai Dénes

– Ilyen szabadok már soha nem lesznek, mint az egyetemen töltött években. Önöké volt a választás, a gondolkodás és a kétkedés szabadsága is – mondta a diplomaátadón elhangzott ünnepi beszédében prof. dr. Horváth Béla, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja. Mint mondta, Európában jelenleg közel négyezer modern egyetem működik. Ezek mindegyike a kutatásra, az eredmények továbbadására és publikálására, valamint gyakorlati hasznosításukra épít. Ezért a modern államok jelentős összegeket költenek egyetemeikre. Az Európai Unióban, így hazánkban is a tudásalapú társadalmat jelölték meg célként, bár Magyarország egyelőre kevesebb pénzt tud erre költeni – tette hozzá a dékán.

Arról is beszélt, hogy a szekszárdi az ország legrégebbi egyetemének legfiatalabb kara, és az egyetlen, amelyik nem Pécsen működik. Emiatt ugyan külön világ, ám mégis a többi karral egyenrangú. Társadalmi küldetésüknek tekintik a felemelkedés segítését, hogy olyan családok is taníttatni tudják a gyermekeiket, akiknek erre másképp nem lenne módja, illetve a régió fejlődéséhez is szeretnének hozzájárulni.

Az induláskor, 1977-ben tanítókra volt a legnagyobb szükség, ahogy most is. A több mint négy évtized során azonban harminchét különböző szakon tanultak hallgatók a karon. 2019-től újabbakkal bővülhet a sor, ugyanis a gyógypedagógus és a vidékfejlesztési agrármérnök szakok elindítását tervezik. – Karunk abból él, hogy folyamatosan megújul – mondta ennek kapcsán prof. dr, Horváth Béla. – Élvezzék a megszerzett tudásuk hasznát, boldoguljanak az életben és a magánéletben is – búcsúzott aztán a végzett hallgatóktól a dékán.

Az ünnepségen a Tehetséges Hallgatók Zenekarának tagjai „Hétmérföldes csizma” című műsorukkal köszöntek el társaiktól, majd a tudomány, a művészet és a sport terén kiemelkedően sikeres hallgatókat ismerték el. Az oklevelét hatvanöt alapszakon és tizenöt felsőoktatási szakképzési szakon végzett hallgató vette át. Óvodapedagógusok, német nemzetiségi óvodapedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, tanítók, német nemzetiségi tanítók, környezetkultúra és turizmus-vendéglátás szakos hallgatók, valamint ifjúságsegítők, moderátorok és vendéglátók végeztek most a szekszárdi karon.

A friss diplomások mellett három diplomaszerzésének jubileumát ünneplő pedagógust is köszöntöttek. Brenner György és Halmozsán Jánosné ötven évvel ezelőtt végzett, így ők aranyfokozatú emlékdiplomát vehettek át, míg Bognár Jenőné Pálfy Margit hetvenöt év elismeréseként gránit fokozatú díszoklevélben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában