Nukleáris Leszerelési Ügynökség

2018.07.23. 14:00

Bontásra ítélt erőmű adta a britanniai találkozó helyszínét

Magával vitte a jó időt a Tolna megyei csapat Angliába. Ugyanis a rendszeresen ködös és esős jelzővel illetett szigetország verőfényben pompázott, amikor is megkezdődött Gloucester városában a Nukleáris Leszerelési Ügynökség (Nuclear Decommissioning Authority, NDA) érdekképviseleti csúcstalálkozója. Magyarországról három érintett önkormányzati társulás, a NyMTIT, az ITET és a TETT képviseltette magát.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Azért vállalta éppen Anglia az idei konferenciát, mert az ország belépett a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) tagjai közé – mondta el lapunknak Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke. – A helyszín, azaz a Gloucester részét képező Berkeley Green Campus az egykori atomerőmű szomszédságában és egykori telephelyein volt. Az első napon a szakágazat neves brit képviselői több előadást tartottak nekünk, köztük szervezeti, telephely-történeti, atomerőmű-leszerelési témakörökben. A nap délutánját a különböző csoportokban megtartott megbeszélések zárták, este pedig egy ünnepi vacsorában volt részünk. A második nap délelőttjén különböző érdekképviseleti csoportok beszámolóit hallgathattuk meg. A tanácskozás délutánján meglátogattuk a korábbi atomerőművet, gyakorlatilag ezzel zárult a hivatalos program. Álláspontunkat több országgal egyetértve, közösen alakítottuk ki: a közösségekkel folyamatos együttműködés szükséges, és ebben fontos szerepet töltenek be az önkormányzatok és a társulások.

A szakmai elfoglaltságok mellett maradt egy kis idő az angliai vidék megismerésére. A kisebb léptékű Gloucester mellett lehetőség nyílt egy rövid kirándulásra az igazi nagyvárosnak számító, mintegy hetven kilométerre északra található Birminghambe is. A Tolna megyeiek mindkét helyszínen megtekintették a nevezetességeket.

Darabos Józsefné ugyanakkor hozzátette, hogy az élmények közé sorolható az a példaértékű vendégszeretet is, amiben a magyar küldötteknek részük volt.

Akik az előadásokat tartották

Tom Smith, az NDA vezetője az ügynökség helyzetéről adott rövid áttekintést. Alex Chisholm államtitkár a szigetország nukleáris iparába engedett betekintést. David Peattie, az NDA elnöke az ügynökség munkáját, céljait, feladatait mutatta be. Penny Wride, a Berkeley SSG vezetője a telephely történetét ismertette. Kevin Hamblim, az oktatási központ elnöke történeti áttekintést nyújtott a telephely oktatási központtá alakításáról. Bob Nichols, a Magnox lezárási program igazgatója az atomerőművek leszerelésével kapcsolatban osztotta meg a célkitűzéseket, majd a Bradwel atomerőmű leszerelési fázisait mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában