Sikeres vizsgával csökkenhet az ára

2018.07.10. 17:30

Ingyenes a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam

Ingyenes a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és vizsga július 1-jétől a 20 évnél fiatalabbaknak, a díjat utólag téríti meg az állam.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Évente ötvenezer 20 évnél fiatalabb próbál KRESZ-vizsgát tenni, közölük harmincezernek sikerül. Várhatóan ennyien veszik majd igénybe a tanfolyam és a vizsga díjának utólagos visszatérítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában arra számítanak, hogy a jövőben nő a sikeresen vizsgázók száma, illetve az a fiatal, aki megszerezte a vizsgát, könnyebben tud majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A kedvezmény 25 ezer forintig igényelhető a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez; a tanfolyam elvégezhető hagyományos tantermi, vagy online, elektronikus formában. A visszatérítéshez a vizsgázó saját nevére kiállított számla szükséges.

– Van aki félreértelmezi a rendelkezést. Keresett már meg ügyfél, hogy hallotta ingyen van a jogosítvány – mondta Bucher Józsefné, a BU-BO Bt. iskolavezetője. – A támogatás csak az elméleti képzésre jár, ugyanakkor inkább a gyakorlati oktatás jelent nagyobb terhet a családoknak. KRESZ-vizsga nélkül nincs jogosítvány, a kormány ezért finanszírozza ehhez az első lépést, de a közlekedési ismeretek elsajátítása önmagában is fontos – tette hozzá.

Bucher Józsefné közölte, úgy tapasztalja a tanulók létszámát tekintve nincs szignifikáns eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A fiatalok 80-90 százalékának sikerül elsőre a vizsga. Az elméleti képzés – tanfolyamon való részvétel – náluk 30 ezer forintba kerül, a vizsga díja pedig egységesen 4600 forint.

A 25 ezer forintot a Magyar Államkincstártól lehet visszaigényelni, akár elektronikus úton is. Fontos tudnivaló, hogy az is visszakérheti a tanfolyam és a vizsga árát, aki a KRESZ-vizsga után nem kezdi el azonnal a gyakorlati oktatást.

– Két év a vizsga elévülési ideje – tette hozzá az iskolavezető. – Tolna megye a nyugalom szigetének számít, annak ellenére, hogy nagyon kevés az oktató, az átlagéletkoruk pedig 57 év. A gyakorlati oktatást egy-két hónapos csúszással kezdhetik meg a tanulók, a fővárosban ez az idő hat hónap.

Ha elsőre levizsgázik egy tanuló elméletből, gyakorlatból, és nem kell plusz órákat vennie, akkor a kedvezmény biztosításával nagyjából 160 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése.

Kedvezmény: jut is, marad is

– Az osztályomból már többen megszerezték a jogosítványt, ők már nem tudják érvényesíteni a kedvezményt. Nyáron töltöm be a tizennyolcat, ezért segítség számomra az engedmény, most elkezdhetem a vezetői engedély megszerzését – mondta a szekszárdi Zsófia. – Először az elsősegély és KRESZ-vizsgát csináltam meg, könnyebb ezeket letudni az elején. Jó néhány autósiskola közül választhattam, így könnyen megtaláltam azt, ahol a tanfolyam időbeosztása megfelelt. Az iskola mindenben segített, így könnyen vettem az akadályt. Jövőre érettségizek, ezért év közben nem lenne időm a gyakorlatra. Nyári munkával próbálom rá összeszedni a pénzt, viszont pozitívum, hogy a fizetésem egy része megmarad, azt félre tudom tenni másra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában