Kismányok

2018.07.11. 20:00

Tovább épül, szépül a település

Két sikeres pályázatot is ünnepeltek a kismányokiak az elmúlt hétvégén megrendezett jól sikerült falunapon.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A tizenkilencedik alkalommal megtartott eseményen szombat délután zenés hívogatóval és ökumenikus istentisztelettel kezdődtek a programok. A gyerekeket ingyenes csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várták, a központban felállított színpadon német és székely hagyományőrző csoportok váltották egymást.

Ezúttal is nagy sikere volt a beloianniszi görög tánccsoportnak: törtek a tányérok, majd az 1964-es Oscar-díjas filmből, a Zorba, a görögből világszerte ismertté váló szirtakit gyakorolhatta a közönség. Közben természetesen folyt a sör, a pálinkaversenyre nevezett párlatokat lehetett kóstolni, a vendégeket töltött káposztával és házi pitével kínálta a rendező Kismányokért Kulturális Egyesület, amely főszervezője volt a falunapnak. A tömeget látva Simon László polgármester megjegyezte, 19 évvel ezelőtt sokan kétkedve fogadták, hogy egy kis faluban van-e létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek. Úgy tűnik, a rendezvény kinőtte a központot, s a következő években ismét a szabadidőpark lehet a helyszíne a találkozónak. Este utcabállal zárult az esemény.

Július 3-án ünnepélyes keretek között adták át a Kossuth utcában százhetvenöt méter hosszú, betonba rakott mederlap burkolatú árkot. – Mivel a föld a vízerózió pusztító munkájának eredményeként kopott, a meder egyre mélyebb és szélesebb lett a völgységi településen – mondta a polgármester. A helyhatóság évek óta pályázott a rekonstrukcióra, míg végül a település a Tolna Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi szerződést, s 2016-ban zöld lámpát kapott a projekt. Az önkormányzat közel huszonegymillió forint uniós forrást fordíthatott a munkálatokra. Simon László hozzátette: fontos, biztonságot jelentő beruházással bővült a falu. A kivitelező Kész Kft. a határidő előtt elkészült a munkálatokkal, kétszáz köbméter iszapot és földet termeltek ki. A betonba rakott mederlap burkolatú árok hatszáz négyzetméternyi felületet jelent. Az ünnepélyes átadó záró momentumaként Barcsik Zoltán evangélikus lelkész és Bagi Sándor római katolikus plébános megáldotta az új árkot.

A Petőfi utca újjáépítése kapcsán először 2015-ben nyújtottak be pályázatot a Belügyminisztériumhoz belterületi utak, járdák felújítására. 2017-ben a tender pozitív elbírálásban részesült, közel 15 millió forint támogatást kaptak a 275 méter hosszú útszakasz felújítására. Az úttest mellett a járda is új burkolatot kapott, így Simon László szavait idézve „városi” utcával gazdagodott a falu. A műszaki átadás július 6-án volt, rossz szájíz azért maradt a település vezetőiben, mert egy 35-40 méteres szakasz már nem fért bele a költségekbe. A képviselő-testület tervei szerint az önkormányzat saját költségvetése terhére a fennmaradó részt ősszel helyreállítja. A falu vezetője hozzátette: idén egy kiírásra nyújtottak be pályázatot, a Táncsics utcában 250 méter hosszan hoznák rendbe az útburkolatot. A beadott pályázati anyag elbírálásra vár. Ismertetése szerint továbbra is azért dolgoznak, hogy a különböző fejlesztésekre forrást találjanak, s olyan helyi korszerűsítések valósuljanak meg, amelyek az ott élő emberek komfortérzetét, biztonságát növelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában