fontos fejlesztések

2018.08.19. 11:30

A repülőtér révén nagy lehetőség kapujában Őcsény

Nagy lehetőség kapujában áll a repülőtér révén Őcsény. A megye közismert füves le- és felszállóhelye évtizedek óta repülőnapok, versenyek, más rendezvények helyszíne. 

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Szinte nincs olyan hétvége, hogy az őcsényi repülőtéren ne lenne akár két vagy három rendezvény. Most pénteken például a II. Nyárzáró Rock Estet rendezik itt, szombaton pedig a már hagyományos Nyárzáró Családi Napot. Az augusztus 20-ai ünnep kilóg a hétvégi események sorából, hiszen az őcsényiek templomuk búcsúját és egyben alapkőletételének nyolcvanadik évfordulóját ünneplik. Ezzel kapcsolatban Fülöp János polgármester megjegyezte, jövő augusztusban emlékeznek meg arról, hogy a templomot nyolcvan esztendeje adták át a híveknek.

Nagy beruházás a szennyvíztelep rekonstrukciója Fotó: Mártonfai Dénes

A településvezető arról is beszélt, hogy több, számukra igen fontos fejlesztés zajlik, illetve várható Őcsényben. Ilyen a Deccsel, Sárpilissel és Várdombbal közös szennyvíztelep rekonstrukciója, amely az érintett települések szennyvízkezelését oldja meg, és amelyet KEHOP forrásból végeznek el. A telep már működik, a fél éves próbaüzemet tartják. Egy laikus a teljesen zárt és modern rendszerrel kapcsolatban annyit első tapasztalásra is pozitívumként könyvel el, hogy kellemetlen szagot a telep közvetlen közelében sem lehet érezni.

A tankerület beruházása az általános iskola alsó tagozatos épületének megújítása. Ez energetikai korszerűsítést, nyílászárócserét jelent, de két új termet is belátható időn belül a birtokukba vehetnek a kisdiákok és a pedagógusok. Az iskolához tartozó tornatermet kívül-belül teljesen felújítják. Az eredményt várhatóan az év végétől élvezhetik az érintettek. Fülöp János elmondta, ezzel együtt abban bíznak, hogy Őcsény inkább előbb, mint utóbb gazdagabb lesz egy új tornacsarnokkal is.

Jelentős beruházás lesz a repülőtér épületének energetikai korszerűsítése. TOP forrásból szigetelik az építményt, kicserélik a nyílászárókat, és napkollektort helyeznek fel rá.

A repülőtérrel kapcsolatban felvetődött, hogy a Paks II. projekt miatt érdemes lenne fejleszteni. Alkalmas lehet személy- és teherszállító, illetve akár külföldi repülőgépek fogadására is. A terv nem földtől elrugaszkodott felvetés, még ha repülőtérről van is szó, ráadásul munkahelyeket is teremtene.

A családi nap tavaly is változatos programokkal várta az érdeklődőket Fotó: Mártonfai Dénes

És ha már repülőtér, szeptemberben újra Őcsényben találkoznak a hőlégballonosok, és az is elképzelhető, hogy itt nyílik az ország első hőlégballon múzeuma.

Világörökség

Vidékfejlesztési pályázatból fejlesztik Őcsény konyháját, illetve külterületi utat szeretne építeni az önkormányzat. Ez utóbbi egy lehetséges világörökségi helyszín megközelítését tenné lehetővé. A településtől másfél kilométerre állt az Alisca erőd. Geofizikai mérések már történtek, a szakemberek tudják, miként nézett ki a terület az ókorban. Első körben táblákat helyeznének ki és egy nagy kaput tárnának fel, később a remények szerint az erőd többi részét is.

Sok a felkérés

A Sárköz hungarikummá nyilvánítására vonatkozó előterjesztést jövőre nyújtják be, tudtuk meg Fülöp Jánostól. Azt is elmondta, értékeikre nagyon sokan kíváncsiak, nem győzik a felkéréseket teljesíteni. Legutóbb a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválon Gyöngyösben mutatkozott be a tájegység. A Sárköz élő népművészete című kiállításon hímzést, szőttest, gyöngyöt, kerámiát és viseletet mutattak be, az eseményen a Bogár István Hagyományőrző Egyesület táncosai is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában