ünnepek és fejlesztések

2018.08.05. 07:00

Az utak felújítása elsődleges feladat Cikón

Szépül az óvoda, új helyre költözik a könyvtár és új játékokkal bővült a játszótér. Csak néhány, a Cikót érintő aktuális történések közül. Az elmúlt hétvége pedig a falunapról szólt.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Falunapot tartottak nemrég Cikón. Kiadós eső szakadt ugyan a rendezvény résztvevőinek nyakába, ám a jó hangulatnak ez sem szabhatott gátat. A kulturális műsorban a Cikói Hagyományőrző Egyesület előadását, a Hidasi Néptánc Egyesület műsorát, a Szöcske Akrobatikus Rock and Roll Klub és az Aprónép Tánccsoport bemutatóját láthatták az érdeklődők.

Fotó: Mártonfai Dénes

Sztárvendégként előbb a Sramlikings, majd Solymos Tóni lépett fel. Az esti utcabálban Lovász Krisztián Keybi szolgáltatta a zenét. A nap folyamán helyi alkotók műveit is meg lehetett tekinteni, illetve gyógynövényeket megismerni és kézműves sajtokat kóstolni. A gyerekeket légvár, trambulin, csillám- és hennatetoválás várta, valamint népi játékok és fafaragás Erzsi nénivel és Józsi bácsival. Az önkormányzat mindenkit vendégül látott vacsorára. A vegyes pörköltet Bíró Ferenc és csapata készítette. A falunap jó alkalom volt arra, hogy az emberek kicsit leüljenek, beszélgessenek egymással. Haures Csaba polgármester szerint ez a program egyik legfőbb célja, hiszen év közben mindenkinek munkával telnek a napjai.

Fotó: Mártonfai Dénes

A faluvezető elmondta, hogy a legfontosabb feladatnak a vízrendezést és a rossz állapotú belterületi utak, járdák felújítását tarják. Erre azonban csak pályázatok révén van lehetőségük, illetve a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) által biztosított forrásból a Petőfi utca burkolatát szeretnék felújítani.

Szintén TETT pénzből az óvodára költöttek a közelmúltban körülbeblül kétmillió forintot, ahol a nevelési év kezdetére elkészül a festés, a nyílászárók cseréje, illetve a parketta csiszolása és lakkozása. Ugyancsak TETT-forrásból fordítottak négymillió forintot a könyvtár átköltöztetésére. A korábbi helyszínen rendszeresen beázás okozott problémát, az új, tágasabb helyen viszont ettől nem kell tartani. Az önkormányzati épületben eddig kocsma működött, ám a bérlő visszaadta azt, és nem volt vállalkozó, aki tovább üzemeltette volna, így talált a helyiségnek új funkciót a faluvezetés. Ám ehhez előbb átalakításokra van szükség.

Fotó: Mártonfai Dénes

Elbírálásra vár az önkormányzat digitális jóléti programba beadott pályázata, amely az idős emberek infokommunikációs képzését szolgálná, és ehhez a technikai feltételeket is biztosítja a program. Zártkerti utak és támfalépítésre már elnyert Cikó tízmillió forintot, amelyhez egymillió forintos önerőt tettek hozzá. Ugyanennek a pályázatnak köszönhetően gyümölcsfákat és szőlőtőkéket telepítenek majd az önkormányzat saját földterületén. Ha beérik a munka, elsősorban az iskola konyháján szeretnék felhasználni a terményeket, illetve a falubeliek között szétosztani azokat – tette hozzá Haures Csaba. Arról is beszélt, hogy a művelődési ház rendbetételére is jó lenne költeni. Első ütemben elkészült már a színpad felújítása és a festés, második ütemben pedig a villamos hálózat és a fűtés korszerűsítését tervezik, valamint a színpad előtti teret szeretnék felújítani.

A falu játszóterét németországi testvértelepülésüknek, Dautphetalnak köszönhetően tudták fejleszteni. Az ott működő játékgyárból a német polgármester közreműködésével kaptak új játékokat.

Haures Csaba Fotó: Mártonfai Dénes

A közeljövő tervei között szerepel a Kálvária rendbetétele. A stációkat napelemes rendszerrel szeretnék megvilágítani, így már messziről lehetne látni azokat. Augusztusban érkezik egy szakember, hogy felmérje a lehetőségeket, és így akár már ebben az évben elkészülhet a korszerű világítás.

Haures Csaba büszkén beszélt a település egyéb rendezvényeiről is. Elmondta, hogy az év elején fogathajtó versenyt szerveztek, illetve a húsvéti locsolkodásnak is híre ment. A legények ugyanis szekérrel járták be a falu utcáit, hogy felkeressék a népviseletbe öltözött lányokat, és vödörből zúdítsák rájuk a langyos vizet. A hagyományőrző kezdeményezésről a British Times-ban is beszámoltak fotóval együtt. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik Kajtár János vezetésével részt vettek a programok megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában