Világ László

2018.08.29. 14:00

Főzték a fagyit, és napi 100-120 liter tejet dolgoztak fel

Ötven évet dolgozott cukrászként Világ László. Amikor igazán jól ment a bolt, a fél megyébe szállítottak süteményeket Nagydorogról az élelmiszerüzletekbe. Magas szinten művelte és oktatta is a szakmát.

Wessely Gábor

Szegényebb lenne a világ Világ László nélkül. A 75 éves nagydorogi cukrász fél évszázadot húzott le az édesiparban. Tanulóéveit 1958-ban kezdte a Nagydorog és Vidéke Áfésznél, és Budapesten fejezte be a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskolában. Azt követően a helyi cukrászdát vezette – amit az Áfész tartott fenn –, egészen 2003-as nyugdíjba vonulásáig. Három-négy esztendőt ráhúzott még, a cukrászüzemben folyó munkát ellenőrizve, irányítva. Így kerekedett ki a fél évszázadnyi szakmai múlt.

Az Áfészek szétesése, ahogy a téeszek szétesése is, megbolygatta az addig megszokott rendet, és rengeteg családot tett tönkre vidéken. Maradva a nagydorogi cukrászatnál, azóta sincs stabil, hosszútávon üzemelő ilyen egység a háromezer lelkes településen. Világ László a hatvanas-hetvenes években felfuttatta a termelést, 8-10 féle főzött fagyit készített, süteményeit pedig a fél megyében terítette, Simontornyától Szekszárdig. Az alkalmazottak száma 7-8 volt, de amikor legjobban ment a termelés, 14-15-re emelkedett. Akkoriban 100-120 liter tejet dolgoztak fel naponta. Hűtőkocsivá átalakított Zukok hordták a krémeseket, tortákat és a tartósabb, előrecsomagolt islereket, linzereket, sós süteményeket az élelmiszerboltokba, illetve a Coop üzletlánc mözsi raktárába. Ám a rendszerváltás után fokozatosan visszaesett a termelés. Végül, 2000 körül már 2-3 ember ki tudta szolgálni a vásárlói igényeket.

Tanította is a szakmát a kiváló cukrász. Egy évig Szekszárdra járt oktatni, s nagydorogi műhelyében is képezte az utánpótlást. Az első tanulója 1963-ban a felesége volt. Kedvelték a megbízható minőségű termékeit, sokan visszajártak hozzá, a községen átutazó vendégek közül is.

Szép idő volt, de elrepült. Nyugdíjasként kertészkedik, csinosítgatja a környezetét. Ebben is igényes, gondos, mint a cukrászsütemény-készítésben.

Futballistaként is nevet szerzett

A jó nevű nagydorogi cukrász, Világ László 1943-ban született. Fiatalkorában megyei I. osztályú futballistaként szerzett ismertséget magának. Ötven évet dolgozott az édesiparban. Egy munkahelye volt, bár annak tulajdonosi viszonyai, a rendszerváltást követően többször módosultak. (Leghosszabb ideig a helyi Áfész cukrászataként működött.)

Szakmai pályafutását számos elismerés kísérte. A cukrászversenyekre három kategóriában kell termékeket beadni: díszmunka, napi készítmény és teasütemény. A kiváló iparos több megyei versenyt megnyert a hatvanas-hetvenes években, aminek következtében országos megmérettetésekre is benevezhetett. Azokon is előkelő helyezéseket szerzett, bár a dobogó csúcsára ott már nem jutott. Ilyen rendezvény helyszíne volt többek között a budapesti Novotel, az Európa szálló és a gödöllői Grassalkovich-kastély.

Világ László magas szinten művelte és tanította is a szakmáját. A legelső tanulója a későbbi felesége volt, 1963-ban. Egy fiuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában