Kutatók Éjszakája

2018.09.28. 20:00

A német titkosszolgálat angliai működésébe is betekintést adtak

A Kutatók Éjszakája immár hagyományos rendezvény a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban. A diákok ilyenkor kötetlen és könnyed formában gyarapíthatják ismereteiket számos tudományágban, élhetnek a régióban egyedülállónak számító, korszerű diáklaboratórium adta lehetőségekkel. Így történt ez ma is.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Első állomásként mintegy harminc diák a Tolna Megyei Balassa János Kórház központi laboratóriumát kereste fel. Simon Miklósné vezető asszisztens vezetésével a fiatalok megismerkedhettek az alkalmazott eszközökkel, a régi, manuális, illetve az új, automatizált mérésekkel, a mikrobiológiai részleg tevékenységével, a tenyészetekkel, mikroszkópos kenetekkel.

A Tolna Megyei Levéltárban Hecker Henrietta fogadta az érdeklődő tanulókat. Az intézmény munkatársa a 18–19. századba kalauzolta a diákokat, akik betekintést nyertek a megyei börtönviszonyokba, valamint a megyében lezajlott boszorkányperek aktáiba.

A Játékos természettudomány, Virtuális természettudomány és Nyitott labor programok már a gimnáziumban várták a tanulókat.

Tóthné Gulácsi Beáta, Kovács Judit, Gálos György és Takácsné Ballai Melinda szaktanárok útmutatása mellett a sztereo- és fénymikroszkópok segítségével valamennyi résztvevő új nézőpontból szemlélhette a világot. Rovarokat és édesvízi apró élőlényeket, ízeltlábúakat csodálhatott meg sokszoros nagyításban.

Külön szekciója volt a történelemnek és honismeretnek, itt maguk a diákok tartottak előadásokat. Angyal Réka, Vecsei Vivien és Verebi Máté a 100 évvel ezelőtti Erdélyről adott szemléletes képet. Angyal Réka, Andi Norbert és Mohár Eszter Nepp Dénes munkásságát mutatta be. Verebi Máté a Hyperion Országos Versenyen szerzett tapasztalatait osztotta meg. Németh Gerda, Vecsei Vivien és Gujás Enikő a dualizmus korának jellemzőit összegezte, Vajda Ákos pedig a német titkosszolgálat angliai működésébe engedett betekintést. Elblinger Ferenc mestertanár a fényképészet fizikája és kémiája témakörben nyújtott számos érdekes információt, Szalainé Kovács Nikolett laboráns előadása a tejről és termékeiről szólt. A napot este csillagnéző túra zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában