beépítik műveikbe

2018.09.14. 17:30

Hitelesen őrzik a hagyományokat

Pusztahencse egyik legjelentősebb ünnepe a szüreti napok, a hagyományok felélesztésében jelentős szerepe volt a Vadvirág Népi Együttesnek.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A formáció 22 éves, főként a Mezőföld, a Sárköz, a Dunamente és a Somogyság táncai alkotják a repertoárjukat, de foglalkoznak felvidéki, erdélyi és szilágysági dialektusokkal is – mondta az együttes művészeti vezetője, Iker Józsefné. A hagyományőrző csoport heti rendszerességgel tart próbákat, intenzív napjukon 6–10 órát is táncolnak. A Csámborgó táborban több generáció képviselteti magát, a Vadvirágban is többen gyerekként kezdték, ma pedig már fiatal asszonyként táncolnak.

A sok munkának megvan a gyümölcse, hiszen az együttes arany és kiemelt aranyminősítést kapott a közelmúltban. Az eredményeire büszke is lehet a remek hangú asszonyokból álló néptánccsoport. Ajkáról a Martin György Néptáncszövetség különdíját hozták el, májusban a „Zoboraljai asszonyok” koreográfiai díjat vehették át, Duna-menti táncukért a legszebb viseletért címet kapták. Iker Józsefné ezzel kapcsolatban közölte, a tagok saját anyagi forrást is hajlandók áldozni a viseletekre, a többségnek sok rend öltözék pihen a szekrényében. Fellépéseiken mindig hangsúlyos szerepet kap a Dél-Mezőföld kultúrája, amely egy sajátságos néptánckultúra, a sváb és magyar identitást ötvözi. Céljuk, hogy ezt az azonosságtudatot tovább adják a következő generációknak. Annak érdekében, hogy a különböző elemeket kellő hitelességgel tudják előadni, nemcsak a táncokat tanulják meg, hanem a tájegységek szokásrendjét és jeles napjait is beépítik műveikbe.

A falunapot 2009 óta rendezik meg, amelynek állandó résztvevője az együttes, emellett az országos és kistérségi rendezvényeken is bemutatkoznak. Több zenekarral dolgoznak együtt, amelyek messzi útjaikra is elkíséri őket.

A művészeti vezető Iker Józsefné 28 éve tanít néptáncot. A Magyar Táncművészeti Egyetemen néptáncpedagógus diplomát szerzett, ezt a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki Pedagógia Tanszékén közoktatásvezetői képesítéssel egészítette ki. Szeptember 15-én, szombaton nyitja meg főként tánc orientáltságú művészeti iskoláját, ahová főleg paksi, sárbogárdi, cecei és nagylóki telephelyekre várják a fiatalokat. Három művészeti iskola vezető koreográfusa, emellett tizennégy táncegyüttest irányít. Szívügyének érzi a pusztahencsei együttes vezetését, a csoport működtetését.

Aktív élet az aktív évek után

Tevékeny tagja a közösségnek az Őszirózsa Nyugdíjas Klub. Amint azt Borza Györgyné és Puska Ferencné tagok megjegyezték, mindenhol ott vannak, ahol szükség van rájuk. 2001-ben kezdte meg működését a csoport, jelenlegi taglétszámuk huszonkettő. Céljuk a falu nyugdíjas lakóinak összefogása, érdeklődési körüknek megfelelő szabadidős tevékenységek tartása. Mindennapi életvitelükben való aktív segítségnyújtás. Tevékenységi körükben szerepel rendszeres találkozók megszervezése a környező egyesületekkel, klubfoglalkozások, kirándulások, ünnepségek lebonyolításában való részvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában