misszió

2018.09.17. 11:34

Igét hirdetett a távoli Afrikában a lelkész

Frei Antal tolnai lelkipásztor missziós körúton járt öt afrikai országban. Angol nyelvű prédikációit népes gyülekezetek hallgatták.

Wessely Gábor

Három hetet töltött Afrikában Frei Antal. Nem szafarira ment, hanem igét hirdetni. A tolnai gyülekezetvezető az Evangéliumi Barátság Egyház (Evangelical Friends Church) lelkipásztora, magyarországi elnöke és európai igazgatója. Ez az egyház harminc-harmincöt országban van jelen, főleg Ázsiában és Dél-Amerikában elterjedt. Központja az USA-ban található. Afrikában is népes gyülekezetei vannak. A magyar lelkész most (augusztus 9–31-ig) öt országban járt, keleten, a Viktória-tó környékén. Elkísérte a CoGoodwill Alapítvány két alapítója, Bálint Márta és Morvai Balázs. Ők elsősorban a szociális munkában segédkeztek. Vittek többek között ezerkétszáz szemüveget – a Magyar Afrika Társaság jóvoltából –, hisz a fekete földrész lakóinál is jelentkeznek látásproblémák, de a többség sosem jut el szemorvoshoz, optikushoz.

– Milyen arrafelé az élet? Nem veszélyes?

– Semmi atrocitás nem ért bennünket – mondja Frei Antal –, bár kétségtelen, hogy lehetett érezni itt-ott feszültséget, konfliktushelyzetet. Volt, ahol tizenöt katonai ellenőrző ponton keresztül jutottunk el a határtól a fővárosig. Persze kísérőnk, helyi lelkésztárs, mindenütt volt. Öt országban jártunk: Kenyában, Ugandában, Ruandában, Tanzániában és Burundiban, ahová kongói munkatársaink, barátaink is átjöttek. Burundiban már nyolcvannégy éve jelen van az egyházunk, s körülbelül ötvenezer tagot számlál. Életemben a legnépesebb hallgatóság előtt náluk prédikáltam, egy ezerhatszáz fős gyülekezetben. A kulturális élet is kilencven százalékban ott zajlik.

– Ez hogy értendő?

– Úgy, hogy Afrikában, főleg vidéken, nem komolyzenei koncertre meg színházba mennek az emberek, hanem összejárnak, s a gyülekezetekben igyekeznek jól érezni magukat. Énekelnek, táncolnak, együtteseket alapítanak. Az istentiszteletek is zenések, vidámak. Mondták is a kísérőim, hogy Magyarországon is így lehetne a fiatalok felé nyitni.

– Sokféle vallás van jelen?

– Igen, de megférnek békében egymás mellett. Sőt a hit, az ébredés, megbékélésre ösztönzi az ellenségeket. Ruandában olyan gyülekezeteink is vannak, ahol az egyik oldalon azok a családok ülnek, melyek tagjai kis híján kiirtották a másik oldalon ülők családjait, s a megtérés, megbocsátást eredményezett. A tuszik és a hutuk háborúskodása 1994-ben nyolcszázezer áldozatot követelt.

– Meg lehet szokni, meg lehet szeretni Afrikát?

Kenyában is kedvesen fogadták őket

– Harmadszor voltam kinn, az ottani vezető pásztorok is jártak már Tolnán, baráti a kapcsolatunk. A legtöbb ember közvetlen, szeretetre méltó. De minél távolabb laknak a nagyvárosoktól, annál sanyarúbb a sorsuk. Megélhetési küzdelem van, és nincs higiénia. Jártunk olyan helyen, Tanzániában, a hegyek között, ahol valószínűleg mi voltunk az első fehér emberek, akiket láttak a helyiek. Semmi kommunikáció, semmi közmű, esővizet gyűjtenek, azt isszák, és azzal főznek. Az iskolába járó gyerekek napi öt-tíz kilométert gyalogolnak. Az út iszonyú rossz: két óra alatt tettünk meg körülbelül harminc kilométert, a terepen egyébként jól mozgó kocsinkkal, mire felértünk a gyülekezethez. Kedves vendéglátóink vályogkunyhójában két napot töltöttünk. Találkoztunk persze kevésbé szimpatikus afrikaiakkal is. Kenyában elmentünk a maszájok közé. Az egyik megkérdezte, hogy hány feleségem van. Mondtam, hogy egy. Elégedetten mosolygott, hogy neki három van, és ez azt jelenti, hogy ő a gazdagabb.

– Mennyire volt sűrű a program?

– Nagyon. Levezettünk vagy hatezer kilométert, hol a jobbra tarts, hol a balra tarts szabályai szerint. Az öt ország jó néhány gyülekezetnél megfordultunk. Tartottunk körülbelül tizenöt istentiszteletet, többórásakat, több pásztorral, angol nyelvű prédikációkkal, s egyéb találkozók, megbeszélések, kórház-, iskola-, gyermekotthon- és családlátogatások is szerepeltek a programban. Mivel szerb és horvát gyülekezetekhez is járok, nekem már nem probléma angolul megszólalni, de azért tudni kell, hogy a Biblia is egy „szakkönyv”. A szaknyelv ismerete elengedhetetlen a tolmácsolásához. Ugyanaz a helyzet itt is, mint az elektrotechnikában, az orvoslásban vagy a légiközlekedésben: nem elég a hétköznapi nyelvtudás.

– Az út hozadéka?

– Minden utazás gazdagítja az embert, élményeket kínál, lelki táplálékot nyújt. Külön öröm volt számomra, hogy néhány helyen sikerült elsimítanom, gyülekezetek közötti és gyülekezeteken belüli ellentéteket. A kapcsolatunk élő, a kölcsönös látogatásokat, nem túl gyakran, de a jövőben is folytatjuk. A közel kétezer fotóból most összeállítok egy vetítéses előadást, és bemutatom azokban az iskolákban, ahol hittant tanítok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában