TOVÁBB Szabadidős Társaság

2018.09.11. 10:30

Száz esztendeje hunyt el Bezerédj Pál

Hetvennyolc éves korában, 1918. januárjában hunyt el Bezerédj Pál, a magyarországi selyemtenyésztés felvirágoztatója, a hajdani tolnai selyemgyár alapítója. A tolnai TOVÁBB Szabadidős Társaság 2007 óta minden évben kerékpártúrát szervez a Bezerédj család Szedres-Hidjapusztán található síremlékéhez.

Steinbach Zsolt

Fotó: Pámerné Bükky Klára

Ezen alkalmakkor Steinbach Ferenc, a tolnai selyemfonoda utolsó vezetője, Bezerédj Pál életének kutatója tart rövid előadásokat a jeles férfiú­val kapcsolatban.

Idén – a szombati megemlékezés alkalmából – a Bezerédj Pál száz évvel ezelőtti elhunyta után megjelent gyászbeszédekből, méltatásokból idézett az előadó. Néhány gondolat, ezek közül.

Bottlyk István államtitkár: Minden ékes szónál hatalmasabban hirdeti a te hosszú munkáséleted nagy eredményeit több, mint százezer család hálája, kiknek egzisztenciát teremtettél akkor, midőn a semmiből a legcsekélyebb eszközökkel életre hívtad Magyarországon a selyemtenyésztést.

Tolnamegyei Közlöny: Bezerédj Pál négy évtizeden keresztül állott az ország szolgálatában, mint a selyemtenyésztés meghatalmazott miniszteri biztosa. Nem állott fel sosem szószékre, hogy hangos beszédekkel hirdesse a magyar ipar fejlesztését, de mint teljhatalmú kormánybiztos teremtett önálló, versenyképes magyar selyemtermelő ipart.

Tolnavármegye és a közérdek: Ő igazi demokrata volt, mert a kisemberért senki annyit nem dolgozott, mint ő. Ő volt maga a megtestesült munkaszeretet, a fáradhatatlanság, a kitartás energiája, a jutalmat nem váró, nem áhítozó igazi önzetlenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában