felújítás

2018.09.12. 17:30

Visszaköltözhetett saját épületébe a harci óvoda

Visszaköltözött szerdán a harci óvoda a saját épületébe. Felújítás és átépítés miatt három hónapig működött az intézmény az iskolában.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A nagykaput használják a harciak, ha be szeretnének jutni az óvodába, az oldalsó bejárat ugyanis a bölcsődéé lesz, és ott még dolgoznak a mesterek. Kicsit beljebb is, hiszen eddig bölcsőde sem működött a faluban. Az ovi nagycsoportjában két óvónéni az árnyékolót szerelte fel éppen, alvásidőben már ezzel sötétítenek be. Szakálosné Marosi Ildikó vezető óvónő kalauzol körbe az egyébként nem teljesen ismeretlen épületben, amely nem kis átalakuláson ment át az eltelt hónapokban. Ez idő alatt, azaz június elejétől e hét keddjéig az óvoda az iskolában működött. A kényszerű vendégeskedés nem volt kellemetlen, ám a kicsik délelőtt hangoskodnak, amíg a nagyok tanulnának, aztán a csendespihenőben az óvodásoknak kell a csend. Szóval az iskolakezdés óta azért látszott, hogy mindenkinek könnyebb az élet a saját helyén.

Az óvodában nyílászárókat cseréltek a nyáron, és a minibölcsőde kialakítása miatt át kellett alakítani a konyhát is, hogy az új vizesblokk elférjen. Eddig két csoport működött az intézményben, egy vegyes és egy egységes óvoda-bölcsődei. Most marad a vegyes csoport, a másikban pedig nyolc pici kezd, két és fél, illetve hároméves apróságok, akik közül néhányat volt szerencsénk megnézni, amint a kirakóval, golyóvezetővel vagy éppen kisautókkal játszanak. Egy kisfiú még tízig is elszámolt, ami nagy szó, még akkor is, ha a felé irányuló kérdés az életkorára vonatkozott. Az óvónő ebben a csoportban Szakálosné Marosi Ildikó, a bölcsőde szakmai vezetője pedig Staubné Andrási Csilla, aki egyben az integrált intézmény vezető-helyettese is. A két pedagógus együtt jár konferenciákra, kedden pedig a szekszárdi városi bölcsődében igyekeztek minél több tapasztalatot begyűjteni. A remények szerint hónap végén induló bölcsődei csoportba hét kisgyermeket várnak, akik az előírások szerint húszhetes és hároméves kor között lehetnek.

A korszerűsítések sorának ezzel még nincs vége, hiszen az itt dolgozók hamarosan öltözőt kapnak az emeleten, és a remények szerint azok az új udvari játékok is megérkeznek, amelyek megvásárlására a Roszatom cég adott támogatást.

Megszokják a társakat

A bölcsődés nem óvodás, szögezi le Staubné Andrási Csilla. Az egészen picik egyrészt igénylik a társaságot, ugyanakkor még nem egymással, inkább egymás mellett játszanak. Azok, akik bölcsődébe járnak, gyorsabban szocializálódnak, őket később nem beszoktatják majd az óvodába, hanem inkább visszaszoktatják. A kiscsoportos óvodásoknál pedig novemberben kezdődnek az úgynevezett kezdeményezések. Nekik még nincsenek kötelező foglalkozások, viszont az a cél, hogy ha lehet, mindannyian bekapcsolódjanak a közös éneklésbe, játékba, kézműves tevékenységbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában