segítség

2018.10.31. 14:13

A depresszió előfordulhat bárkinél kortól függetlenül

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány és a Mentálhigiénés Műhely a következő három évben közös kampány keretében a depresszióra irányítja rá a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében élő lakosság figyelmét.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

A korunk népbetegségének számító idegrendszeri és mentális zavarok az európai népesség 38 százalékát érintik. A WHO szerint 1996 és 2013 között 54,3 százalékkal nőtt meg a depressziós esetek gyakorisága. Magyarországon ma ez a harmadik leggyakoribb ok, ami a munkaképesség tartós csökkenéséhez vezet. A depresszió felismerését és kezelését elősegítő Európai Szövetség a Depresszió Ellen program (EAAD) helyi kampányindító konferenciáját és szakmai fórumát rendezték meg szombaton a Placcon. A koncepció célja, hogy szakértők és civilek összefogásával alakítsanak ki egy depresszióellenes hálózatot, amely felfogja a kieső, nehézségekkel küzdő egyéneket, segítséget nyújtson a problémák felismerésében és a kezeléshez juttatásban.

Dr. Susánszky Éva (Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet) elmondta, a gyakorlatban úgy kell elképzelni az akciótervet, hogy professzionális szakemberek, önkéntesek bevonásával – a problémára fókuszálva – megpróbálják ráirányítani a laikus társadalom figyelmét az életminőséget rontó tünetek felismerésére, megelőzésére, kezelésére. Az önkéntesek számára (facilitátorok, kapuőrök) már zajlanak a képzések, ezen kívül tart a szakemberek bevonása kapcsolatháló segítségével. Az öngyilkosság szempontjából főleg két célcsoportra fordítanak kiemelt figyelmet: a 15–25 év közötti fiatalokra – a tinédzserek egyre több önkezűleg végrehajtott halála világszerte probléma –, valamint a 65 év feletti korcsoportra.

A szekszárdi Mentálhigiénés Műhely elnöke, Pócs Margit közölte, a két szervezet közös munkája által gondozott program a lelki egészségvédő és fejlesztő tevékenységekre koncentrál, kifejezetten a civil, önkéntességen alapuló egyesületek munkájára támaszkodnak. A műhely rendelkezik a megfelelő humán erőforrással, a különböző pályázati támogatások lehívása a Végeken Alapítvány feladata. A forrásoknak köszönhetően tartottak érzékenyítő foglalkozásokat több megyei középiskolában, melyeknek köszönhetően mintegy négyszáz diák hasznos tudáshoz, ismeretanyaghoz jutott hozzá.

Segít a web

A Végeken Alapítvány képviseletében Székely András kiemelte, hogy a korábban a szolnoki kistérségben végzett kampányuk hatékonyságát támasztja alá, hogy a befejezett öngyilkosságok száma 60 százalékkal csökkent. Éppen ezért szükség van a folytatásra, a munka megszervezése azonban idő- és pénzigényes feladat. Bíznak benne, hogy belső motiváció eredményt hoz. Az alapítvány feladata, hogy összekapcsolja a nagyszámú helyi kezdeményezést. Működik az ifightdepression.com oldal, ahol 11 nyelven – köztük magyarul is – részletes információk találhatók a betegségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában