Mentálhigiénés Műhely

2018.10.07. 07:00

A léleknek folyamatos ápolásra van szüksége

A Pszichológiai Kultúra Hete rendezvénysorozat hétfőn kezdődik Szekszárdon. Talán meglepő, de a mindig újszerű programot harminc évvel ezelőtt rendezték meg először.

Budavári Kata

Ahogy a legszebb virágnak is folyamatos gondozásra van szüksége, különben elhervad, úgy a lelkünket is mindig ápolni kell. Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke a hétfőn kezdődő Pszichológiai Kultúra Hetével kapcsolatban mondta ezt, hiszen harminc évvel ezelőtt, az éppen csak megalakult műhely ezzel a rendezvénnyel nyitott először a mindennapok embere felé. A programsorozatot tehát az idén harminc éves műhely szervezi a megyei kórház pszichiátriai osztályával. A cél változatlanul a nulladik típusú prevenció, ahogy Pócs Margit fogalmaz, azaz a megelőzés, olyan tudás átadása az érdeklődőknek, amellyel saját egészségüket tudják karban tartani. Az előadások minden korosztálynak szólnak. Az elnöktől ugyanakkor azt is megtudtuk, a gyerekek, a fiatalok gyakran nem is annyira a szavakra, mint inkább a kisugárzásra vevők, érzékeny antennáikkal érzelmi alapon közelítik meg azt a témát, amelyet a felnőttek ésszel fognak fel.

Az idei, a hagyományoknak megfelelően egész héten tartó eseménysorozat különlegességét a kétszeres jubileum adja, de a visszatekintés mellett a jövőt is építik az előadások, amelyek módot adnak a személyes megtapasztalásra, élményszerzésre is. Ami a múltba tekintést illeti, hétfőn Török Iván, a Magyar Mentálhigiénés Szövetség tiszteletbeli elnöke tart előadást, illetve ezen a napon találkozót is tartanak azok, akiknek az elmúlt harminc évben volt valamilyen közük a műhely munkájához. Kedden a huszonkilenc éve kuriózumként működő Őszinte szó személyes beszélgető szolgálatra irányítják a figyelmet.

Szerdán, csütörtökön és pénteken olyan technikákkal ismertetik meg azokat, akik ellátogatnak a Babits kulturális központba, mint a tibeti hangterápia, a meditáció vagy a MediBall, amelyek egyfelől igen korszerűek, egyben a műhely munkatársainak személyes tapasztalata igazolja hasznukat.

Pénteken adja át a Mentálhigiénés Műhely a jelképes önkéntes stafétát a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének, a Polip Ifjúsági Egyesületnek és a Tolna Megyei ILCO Egyesületnek, amelyek szintén önkéntes alapon működnek.

Pócs Margit szerint születésnapjukat úgy ünneplik, ahogy egyébként is működnek, azaz csendben és másokat szolgálva, ráirányítva a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára.

 

Még mindig sok a tévhit a pszichológiával kapcsolatban

Kitanics Márk pszichológus korábban supervisorként vett részt a Mentálhigiénés Műhely munkájában, így ő is ott lesz a hétfői találkozón. Elmondta, hogy a pszichológia az élet minden területét áthatja, legyen szó tréningekről, reklámpszichológiáról. Az emberek jelentős hányadának ugyanakkor arról a szóról, hogy pszichológia, még mindig a bolond, nem bolond kategória jut az eszébe. Sokan pedig azért nem fordulnak pszichológushoz, mert attól félnek, hogy kiderül róluk valami. A szakember szerint a rendezvénysorozat ezeken a tévképzeteken is változtathat. És bár van még hova fejlődnünk, szerencsére kialakult egy réteg, amely eljutott a tudatosságig. Nem kell ugyanakkor minden apró-cseprő gonddal szakembert felkeresni, a legtöbb esetben van olyan családtag, akivel meg lehet beszélni ezeket, állítja Kitanics Márk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában