Tolácziné Varga Zsuzsanna

2018.10.11. 11:31

A személyiségével is dolgoznia kell egy szociális munkásnak

Az elsők között végezte el a szociális munkás szakot Tolácziné Varga Zsuzsanna, a Humánszolgáltató Központ igazgatója, aki nemrégiben vehetett át kitüntető címet a Város napján. További tervei megvalósításával szeretné megszolgálni az elismerést.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Tolácziné Varga Zsuzsanna, a Humánszolgáltató Központ igazgatója kapta idén Szekszárd Város Napján a Triebler Irma díjat.

A kitüntető címmel azokat ismeri el az önkormányzat, akik hosszú időn keresztül végzett szakmai tevékenységük és elkötelezettségük révén kiemelkedő eredményeket értek el a szociális szakterületen és munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a szociális ellátás magas színvonalú biztosításához.

– Mindig pedagógus szerettem volna lenni, 1989-ben mégis az elsők között kezdtem el a szociális munkás szakot a szekszárdi főiskolai karon – mondta a díjazott. Hozzátette, hogy már a főiskolai évek alatt beigazolódott a döntése helyessége, miként az is eldőlt, hogy a gyermekvédelem területén szeretne dolgozni. Mint mondta, a szociális munkás szak akkor még olyannyira újdonságnak számított, hogy nem voltak tankönyveik.

Kutatások összefoglalóit, idegen nyelvű irodalmak fordításait használták fel az elméleti tudás megszerzéséhez, a gyakorlati képzést pedig ők taposták ki a következő évfolyamok számára. A csoportot különböző intézmények fogadták, amelyeknél akkor még csak annyit tudtak, hogy segítő szakemberek képzéséhez járulnak hozzá.

Szekszárdon 1992-ben jött létre a Családsegítő Központ, ahol javarészt a szociális munkás szakon elsőként végzett hallgatók kezdtek dolgozni. Tolácziné Varga Zsuzsanna a diplomaszerzés évében várta az első fiát, majd 1994-ben megszületett a második is, így hosszú időt otthon töltött, és ez idő alatt az ELTE szociálpolitika szakát is elvégezte. 1995-ben családgondozóként állt munkába. Mint mondta, gyakorlatiasnak kell lenni ehhez a hivatáshoz, és jól kell ismerni a helyi viszonyokat, az intézményi kereteket. Miközben rendszerszinten kell gondolkodni, az egyént is ismerni kell. Abban a közegben kell őt látni, amelyben él, és abban kell megoldást találni a problémáira. Minden eset más, ezért a megoldások is igen sokszínűek.

Az oktatás gyakorlatorientált, de emellett a szociális munkás a személyiségével is dolgozik. Tolácziné Varga Zsuzsanna szerint ezért fontos, hogy aki ezen a területen tevékenykedik, az ismerje önmagát, legyen jóban önmagával. Úgy véli, e nélkül nem lehet más problémáit objektíven, semlegesen kezelni. A kiegyensúlyozott munkavégzéshez emellett stabil magánélet szükséges, és meg kell tanulni letenni a munkát, ha hazaér az ember. Ez azonban sokszor nem könnyű. Tolácziné Varga Zsuzsanna azt mondta, még most sem sikerül ezt száz százalékban teljesítenie, de fontos, hogy a saját családja ne kapjon emiatt kevesebb szeretetet és törődést, hiszen ők jelentik a vigaszt és a támogatást.

Persze vannak esetek, amelyek mélyen megmaradnak. Számára mindig az a kiinduló pont, hogy egyik szülő sem akar szánt szándékkal rosszat a gyerekének, és ennek szellemében kell segíteni őt az összhang megtalálásában. Sajnos ez nem mindig sikerül. Tolácziné Varga Zsuzsanna azokat az eseteket tudja a legnehezebben feldolgozni, amelyekre nincs észszerű magyarázat, amelyekben minden erőfeszítése ellenére tehetetlen. Azt, amikor arról kell dönteni, hogy egy gyermeket ki kell emelni a családjából, nem lehet elfelejteni, miként azok az esetek is megmaradnak, amikor egy gyermeken szemmel láthatóak a fizikai bántalmazás nyomai, vagy a lelki sérelmek nyilvánulnak meg a magatartásában.

A Humánszolgáltató Központ igazgatója úgy látja, hogy az emberekben több lett a felelősség. Az esetek száma nem nőtt az utóbbi években, viszont több ügyre derül fény, többször indul eljárás és történik beavatkozás. Egyre több esetben anyagi nehézségekre, munkanélküliségre vezethetőek vissza a problémák. Felnőtt egy olyan generáció, amely megtapasztalta, milyen az, ha a szülők nem járnak dolgozni, így nem láttak maguk előtt megfelelő mintát. A bérlakásrendszer hiányosságai miatt szintén sok probléma adódik a szakember szerint, ám mindezek már túlmutatnak a szociális munka kompetenciáin. Tolácziné Varga Zsuzsanna ugyanakkor hozzátette, hogy Szekszárdon biztosítottak a feltételek, és az önkormányzat igyekszik ezeket megőrizni, fejleszteni.

Az elismerés meglepte, örömmel tölti el, és szeretné megszolgálni. Sok terve van még. Egyrészt szolgáltatásbővítésre törekszik, másrészt a szakmai munkát szeretné minél professzionálisabbá tenni úgy, hogy közben a munkatársak is jól érezzék magukat.

Országosan is elismert az intézmény

A gyermekvédelmi törvény 1997-ben lépett hatályba, ekkor alakult meg a Gyermekjóléti Szolgálat Szekszárdon, ami 1999-től központként működött, így a társult településeket is ellátta. Tolácziné Varga Zsuzsanna 2006-ig volt a vezetője, majd váltott: a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán adjunktusként oktatott. 2013-ban tért vissza a gyermekvédelemhez, és a bonyhádi gyámhivatalnál helyezkedett el. 2014 áprilisában lett a Gyermekjóléti Központ vezetője, 2016 augusztusától pedig a Humánszolgálatató Központot irányítja. A munka összetett, hiszen számos szakterületet kell összefognia. Tolácziné Varga Zsuzsanna szerint szakmailag jó visszaigazolás, hogy országosan is elismerik az intézményt, és meghívást kapnak úgynevezett „jó gyakorlatok” kipróbálására.

Fontos a mozgás

Tolácziné Varga Zsuzsanna Zombán nőtt fel, és a férjével most is ott él. Az idősebbik fia Budapesten dolgozik, a fiatalabbik pedig Szegeden jár egyetemre. Korábban kézilabdázott és néptáncolt, így a mozgás máig fontos része az életének.

Az edzés mellett reggel és este sétáltatja a család két kutyáját, illetve a szabadidejében szeret olvasni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában