Drótszamárral a Gemencbe

2018.10.22. 20:05

Beruházásokkal segítik a kerékpáros turizmus további terjedését

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy az állami erdőgazdaságok egyre több utat nyithassanak meg a kerékpáros turizmus előtt.

Szeri Árpád

Az erdei kerékpározás térségi és megyei megvalósulásához a Gemenc Zrt. is hozzájárul – mondta lapunknak Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató. A cég évek óta támogatja – az erdő védett és fokozottan védett területeinek háborítatlanságával – a bakancsos és a vízi turizmus mellett a kerékpáros kirándulásokat. A pörbölyi Ökoturisztikai Központból biciklire pattanva lehet Keselyűsre tekerni az aszfaltozott árvízvédelmi töltésen. Az Ökoturisztikai Központban lehetőség van kerékpár bérlésére is.

Mindemellett 2014-ben jelentős beruházás keretében adta át az erdőgazdaság Baján a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. A létesítmény a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális hely lehet, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni. Ez a pihenő ugyanis kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a táj felfedezőit. Az EU Dél-Alföldi Operatív Programja által támogatott bázis jelentős turisztikai utak csomópontjában található, s mint ilyet, érinti az Országos Kéktúra, a Magyar Zarándokút, valamint az EuroVelo 6 kerékpáros túraútvonal is.

Szintén 2014-ben adta át a Gemenc Zrt. Keselyűsön, a Gemenci Állami Erdei Vasút megállója mellett a gyalogos, kerékpáros és kisvasúttal utazó turisták számára épült pihenő- és információs központot. A Keselyűsi Fogadóépület a Szekszárd felől érkező vendégek és az EuroVelo 6 kerékpárútra csatlakozók, valamint a Kéktúra nyomvonalon Pörböly felé továbbinduló kerékpárosok, gyalogos túrázók pihenő- és információs központja. A létesítmény jegypénztárral, büfével és parkolókkal várja a túrázókat.

Mindkét beruházás egyaránt szolgálja nemcsak a helyi, az országos, hanem a nemzetközi kerékpáros turizmust is.

Fedezék és madárfigyelő torony

A Keselyűsi Fogadóépülettől csak a Gemenci Erdei Vasút igénybevételével közelíthető meg a Forgó-tavi tanösvény, ahol úgy alakították ki a túrautat, hogy a tó vízszintje felett lehessen gyalogolni egy fedezékig, ahol háborítatlanul lehet megszemlélni a vízimadarakat, a szomjukat oltó gímszarvasokat vagy éppen a dagonyázó vadmalacokat. További túralehetőség a Sió holtág mellett épült új madármegfigyelő torony, mely kizárólagosan gyalogosan közelíthető meg. Ám megéri a fáradság, mert a figyelőből egyedülálló panoráma tárul a kiránduló elé.

Az ideérkezőknek érdemes végigjárniuk a holtág partján a keményfás ligeterdők kiemelkedően szép állományában haladó Fekete gólya tanösvényt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában