távmeghallgatás

2018.10.17. 11:30

Biztonságos meghallgatási rendszer

A távmeghallgatásról tartottak tájékoztatót kedden a Szekszárdi Törvényszéken. A bírákon és bírósági dolgozókon kívül részt vettek a rendezvényen a rendőrség, az ügyészség és a megyei BV-intézet képviselői.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

A megjelenteket dr. Farkas László, a törvényszék elnökhelyettese köszöntötte. Jéri Tamás, a Tolna Megyei BV-intézet parancsnoka elmondta, hogy a fogvatartottak biztonságos szállítása a sokszor távoli börtönökből a tárgyalásra jelentős humán és anyagi erőforrást köt le. Ezért fontos, hogy a jövőben lehetőség lesz arra, hogy az e célra kialakított helyiségben távolról hallgassák meg a fogvatartottat.

Dr. Farkas László elmondta, hogy tanúk és büntetés-végrehajtási intézetben lévő fogvatartottak távmeghallgatására a bíróságok egyik fejlesztési programja keretében nyílik lehetőség. A biztonságosan kiépített rendszer segítségével a tárgyalóteremben jelen nem lévőket is meghallgathatnak. Idővel az összeköttetést kialakítják nemzetközi szervezetekkel is. A rendszer segítségével időt és pénzt lehet megtakarítani. A tanúként szereplő állampolgároknak is kedvező a lehetőség, ha nem kell a tárgyalás helyszínére utazniuk, hanem a hozzájuk legközelebbi bíróságon is részesei lehetnek a távoli tárgyalásnak. A modern videó-kommunikációs technológiát az országban először az Egri Törvényszék épületében építették ki és 2018. május 24-én szimulált tárgyaláson mutatták be. A kép- és hangfelvételt rögzítik.

A modern technológia bevezetésének jogi hátteréről is szólt dr. Farkas László. Mint elmondta, az új büntetőeljárási törvény bizonyos esetekben kötelezővé teszi a telekommunikációs eszközök használatát. Védett tanúk, vagy a különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak, vagy éppen a szexuális bűncselekmények sértettjei esetében fontos, hogy nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, külön teremben tehessék meg vallomásukat. A védett tanúkat csak a bíró látja, a hangjuk pedig eltorzítva hallatszik. Eddig kétszáztizenöt állomás épült ki az országban.

Tolna megyében egy a törvényszéken, kettő pedig a Szekszárdi Járásbíróságon van. Amikor a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermekben épp nem zajlik tárgyalás, akkor azt a bíróságok értekezletek, képzések megtartására is használhatják, akár videókonferencia keretében. A tegnapi szekszárdi bemutatón a kép és hangkapcsolat jó minőségben létrejött a börtönnel és a járásbírósággal, nem sikerült viszont az összeköttetést megteremteni a Pécsi Törvényszékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában