hőlégballonos találkozó

2018.10.01. 13:00

Felavatták a hőlégballon emlékművet

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Felavatták a hőlégballonos emlékművet vasárnap délelőtt a repülőtéren. Az eseményen részt vett Balikó Pál, a Magyarországon 1976-ban elsőként felszálló hőlégballon, a Pannónia kapitánya, Fülöp János, a település polgármestere, Bakó László szobrászművész özvegye, szponzorok, támogatók, valamint a hőlégballon találkozó résztvevői. Bakó Lászlótól származik az emlékmű koncepciója, amelynek alapján a szobrot Borsi Lakatos László készítette.

Sós Mihály – aki szerényen a projekt koordinátorának nevezi magát – kérdésünkre elmondta, három év kitartó munkájának az eredménye az emlékmű megvalósulása. Még nem lehet pontosan tudni, de mintegy másfél millió forintra tehető az alkotás költsége.

Mint annak idején beszámoltunk róla, a repülőtéren két éve időkapszulát helyeztek el, amely összekapcsolta a 40 évvel ezelőtti első repülést a 60 év múlva esedékessel. Akkor lesz ugyanis az első magyar hőlégballon felszállásának 100. évfordulója. Az időkapszula az emlékmű talpazatában van, mondta Sós Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában