Bevezetés a családkutatás rejtelmeibe

2018.10.11. 18:10

Mesélnek a régi és a mai anyakönyvek

Bevezetés a családkutatás rejtelmeibe címmel kezdődött ingyenes tanfolyam az MNL Tolna Megyei Levéltárában.

Szeri Árpád

Fotó: Shutterstock

Bevezetés a családkutatás rejtelmeibe címmel kezdődött ingyenes tanfolyam az MNL Tolna Megyei Levéltárában. A Nyitott Levéltárak keretében zajló képzéssorozat első állomása október 3-án zajlott le az intézményben. A közönséget Hecker Henrietta és Asztalos Zoltán munkatársak köszöntötték. Ezután a család- és anyakönyvi kutatás tudnivalóiról, a történeti-történelmi háttérről és a kutatási segédletekről tartottak ismertetést.

Magyarországon a legrégebbi – római katolikus – anyakönyvek a 17. század elejéről maradtak fenn. Ezek nyelve többnyire latin, tekintettel arra, hogy Magyarországon 1844-ig ez volt a hivatalos, mármint a hivatalos ügyintézésben alkalmazott nyelv. Az állami anyakönyvezés hazánkban 1895. október 1-től kötelező. A technika fejlődésével a papír alapról egyre több adat került mikrofilmre, majd később még több elektronikus rendszerbe. Ez a folyamat folytatódik, illetve teljesedik ki napjainkban és a jövőben.

A legutóbbi előadás október 10-én, szerdán, ugyancsak 16 órától várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában