fejlesztések

2018.10.13. 16:00

Milliárdok érkeznek helyi igények szerint

A gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy elinduljon Magyarország eddigi legnagyobb városfejlesztési projektje. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel folytatott keddi budapesti tárgyaláson.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Jelenleg hatvan közútfejlesztési, gyorsforgalmiút- és kerékpárút-építési, illetve iparipark-fejlesztési projekt zajlik Magyarországon. Ez hazánk eddigi legnagyobb városfejlesztési projektje, amely mintegy kétmillió ember életét könnyíti meg. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel folytatott keddi budapesti tárgyaláson. A tárcavezető kiemelte, hogy 2019-re a megyei jogú városok és az egyéb projektgazdák számára kifizetett fejlesztési támogatások összege meghaladhatja az ezermilliárd forintot, amelynek kétharmadát a hazai költségvetés biztosítja.

Szekszárdon a program első üteme már lezárult, és jelenleg több kifejezetten helyi igényekre szabott projekt előkészítése, tervezése, illetve kivitelezés is zajlik. Mint azt Ács Rezső polgármester elmondta, a turisztika fejlesztését célzó beruházások közül a leendő ökocentrumról tanulmány készült. A városvezető abban bízik, hogy a 2021-es vadászati világkiállításra ez el is készül természetesen a kisvasútfejlesztéssel és a kikötővel együtt. A szállodával kapcsolatban pedig most készül a tanulmány, tudni szeretnék ugyanis hány szobás létesítményt bír el a piac.

A sport- és sportturisztikai fejlesztéseket illetően az uszoda építése elkezdődött, és várhatóan jövő őszre el is készül. A sportcsarnok tervezésére megkapta a forrást a város, a helyszín kiválasztása zajlik. Az ipari parkkal kapcsolatban megtudtuk, először a vállalkozásokat szeretnék megtalálni, és bár az infrastruktúra-fejlesztés itt elkezdődött, ezt és a telkeket a majdani betelepülők igényei szerint alakítanák ki. Szintén a gazdaságot élénkítenék a szakképzés fejlesztésével.

Könyvtár, vezeték

A Modern Városok Program szekszárdi projektjei közé bekerült az új könyvtár és levéltár építése is. A dolgok olyan jól állnak, hogy a tervezés, számtalan egyeztetés után jövőre indulhat a közbeszerzés. A legnagyobb falat a Szekszárdot Pakssal összekötő távhővezeték kialakítása lehet. Az ideális nyomvonalról van már elképzelés, azonban speciális lesz a tervezés és a kivitelezés is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában