süllyesztett LED-ek

2018.10.25. 18:49

Okos zebra segíti az áthaladást

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Intelligens gyalogátkelőhelyet telepítettek a Szent István térre. Az ünnepélyes átadón Ács Rezső polgármester közölte, ez a legveszélyesebb zebra a városban, naponta hatezer gépjármű halad át a ponton. Korábban piros kopóréteg került az úttestre, most még magasabb szintre emelték a biztonságot. A Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője, Olt Boglárka megjegyezte, idén tíz helyen 22 millió forint értékben vállalták modernizált gyalogátkelőhelyek kiépítését. Erre azért van nagy szükség, mert a statisztikák szerint a gyalogosokat érintő közúti balesetek nagy százalékban a kijelölt zebrákon következnek be.

A kivitelező Pearl Enterprises Kft. projektfelelőse, Szűcs Alfréd elmondta, az első ilyen, legmodernebb forgalomtechnikai újítást két éve Debrecenben adták át. Az út két szélén oszlopokat helyeztek ki, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Az érzékelők a vezérlő egységen keresztül jelzést adnak a burkolatba helyezett LED-lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a járművezetőket. A jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában