Szekszárdi Klímakör

2018.10.10. 11:32

Sok szekszárdi igényel esővízgyűjtő tartályt

Szeretnének többeket bevonni az autómentes nap kerékpártúrájába. Erről is egyeztettek a Szekszárdi Klímakör legutóbbi megbeszélésén.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

A Mobilitási Hét tapasztalatairól egyeztettek tegnap a Szekszárdi Klímakör megbeszélésén. Gyarmati László elmondta, a hagyományos Lösz-szurdik túra és a gyermek kerékpáros túra mellett idén először családi kerékpáros napot is rendeztek. A gyermek kerékpáros túra kapcsán kiemelte, hogy évek óta 100–150 között mozog a résztvevők száma, és nem tudnak előre lépni, miközben más városok évről évre ugrásszerű emelkedést tudnak elérni. Megvizsgálva, hogy mik a különbségek, arra jutott, hogy míg Szekszárdon a kora délután az autómentes nap kerékpáros túrájának az időpontja, addig más településeken a késő délutánt, a kora estét és a rövidebb útvonalat választják.

A szekszárdi klímaalapról Kővári László, az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke adott tájékoztatást. Egymillió forint áll rendelkezésre, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is igen sokan nyújtanak be pályázatot vízgyűjtő tartályokra. Emellett környezetvédelmi programokra és zöldítésre is pályázhat a lakosság. A zöldítés kapcsán a Rotary Club Szekszárd képviseletében Kővári László arról is beszélt, hogy a szervezet folytatni szeretné a fásítást.

Zöld céggé szeretnének válni

Az újszerű zöld technológiákról tartott előadást Bors János kutató. Elmondta, hogy egy állami kutatásban a magyar kőzetásvány mezőgazdasági felhasználását vizsgálták, és értek el jelentős eredményeket.

Jelenleg egy svájci székhelyű környezetvédelmi cég kutatási igazgatója, és a világ különböző pontjain segítenek a környezetet érintő problémák megoldásában. Nemrégiben pedig egy szekszárdi együttműködés is elindult. A Jako Fémárugyár Kft.-vel kezdtek együtt dolgozni, amely szeretne úgymond zölddé válni, vagyis arra törekednek, hogy minden tekintetben a lehető legkörnyezetkímélőbben működjön a gyártás.

Bors János hozzátette: az általuk kidolgozott technológiákkal szívesen segítenek más területeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában