konferencia

2018.10.30. 09:30

Tanítani kellene a roma nyelvet

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Amari Romani Shib konferenciát tartottak szombaton, a bátaszéki művelődési házban, ahová olyan neves szakembereket hívtak meg, akik a cigány nyelv mai helyzetéről, jövőjéről beszélgettek az érdeklődőkkel. A rendezvényt Horváth Elekné nyitotta meg.

Nagy Gusztáv, író, költő, műfordító például arról beszélt, manapság nem nagyon foglalkoznak a roma családok a cigány nyelv tanításával. A fiatalok már szinte alig beszélik a nyelvet, asszimilálódtak a környezetükhöz, így nincs módjuk minden nap használni. Ebben az is szerepet játszik, hogy a szülők a családban is ritkán szólalnak meg cigányul, így nincs minta az ifjak előtt. Nagy Gusztáv szerint ezért lenne fontos az oktatási rendszerbe bevezetni a cigány nyelv tanítását. Hozzátette, némi előrelépés azért érzékelhető. Amióta ebből a nyelvből is lehet nyelvvizsgát tenni, emelkedett a cigány nyelv iránti elismerés a társadalom részéről. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában