üdülés

2018.10.08. 11:30

Tolna megye még nem turistaparadicsom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedévente áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 megye – köztük Tolna megye – társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. A változásokat, a térségek közötti különbségeket térképek, grafikonok szemléltetik. Alábbi cikkünk az idei első félév turisztikai jellemzőit veszi górcső alá.

Munkatársunktól

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Tolna megye kereskedelmi szálláshelyeit 2018 első félévében 40 ezer vendég összesen 91 ezer vendégéjszakára vette igénybe. A vendégek száma 3,4, a vendégéjszakáké 8,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A vendégszám növekedése elmaradt az országostól, míg a vendégéjszakáké meghaladta azt. A vendégéjszakák több mint kétharmadát kitevő szállodákban 5,3 százalékkal nőtt a forgalom.

A vendégek 89 százalékát adó belföldiek 4,0 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. A külföldiek vendégéjszakái ennél nagyobb mértékben, közel 40 százalékkal emelkedtek.

A diagramon szereplő rövidítések

Budapest (BP), Bács-Kiskun (BÁ), Baranya (BA), Békés (BÉ), Borsod-Abaúj-Zemplén (BO), Csongrád (CS), Fejér (FE), Győr-Moson-Sopron (GY), Hajdú-Bihar (HA), Heves (HE), Jász-Nagykun-Szolnok (JÁ), Komárom-Esztergom (KO), Nógrád (NÓ), Pest (PE), Somogy (SO), Szabolcs-Szatmár-Bereg (SZ), Tolna (TO), Vas (VA), Veszprém (VE), Zala (ZA)

A külföldi vendégkör legnagyobb részét az orosz és német vendégek tették ki.

A kereskedelmi szálláshelyek az idei első félévben 1,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, folyó áron 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az összes bevétel 47 százalékát adó szállásdíj összege 23 százalékkal nőtt. Az elfogadóhelyeken SZÉP-kártyával 115 millió forint értékben fizettek, ami 5,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Magyarország kereskedelmi szálláshelyeit 2018 első félévében 5,5 millió vendég összesen 13 millió vendégéjszakára vette igénybe. A vendégek száma 6,8, a vendégéjszakák száma 5,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az összes vendégéjszakából Tolna megye mindössze 0,7 százalékkal részesedett az idei első félév összesítésében.

Az első félévben a vendégéjszakában mért forgalom közel felét a belföldiek adták. Részarányuk Budapest és Vas megye kivételével meghaladta a külföldiekét.

A vendégéjszakában mért belföldi vendégforgalom 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégéjszakák száma egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csökkent, míg Békés, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben a bővülés meghaladta a 15 százalékot. A külföldi forgalom Baranya és Vas megyék kivételével mindenhol bővült.

A kereskedelmi szálláshelyek 2018. I. félévi összes bruttó árbevétele 217,8 milliárd forintot tett ki, folyó áron 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A bevételek 47 százaléka a fővárosban, 7,9 százaléka Zala, valamint 5,3 százaléka Vas megyékben keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában