tolna megyei gyilkosságok

2018.11.25. 20:00

A csendőrök üldözése közben agyonlőtte magát egy gyilkos

Folytatjuk Tolna megyei gyilkosságok sorozatunkat. Most az 1932 augusztusában lejátszódott tragikus eseményeket elevenítjük fel a korabeli tudósítás révén.

TEOL

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Borzalmas tragédia játszódott le vasárnap és hétfőn (1932. augusztus 1.) a Simontornya közelében fekvő Irénmajorban, ahol Nemes István uradalmi csősz bosszúból agyonlőtte Takács Ferenc gazdasági cselédet, és megszökött. Mikor másnap a csendőrök nyomára akadtak, és el akarták fogni, üldözőire lőtt, majd a szájába irányított revolver golyóval szétroncsolta az agyát, és meghalt. Ha Nemes István a hatóság kezére kerül, a fennálló rendelet értelmében statáriális bíróság elé kellett volna állítani, amely minden bizonnyal kötél általi halálra ítélte volna. Így azonban, hogy kivonta magát a földi igazságszolgáltatás alól, Szekszárd közönsége is megszabadult az akasztással járó szomorú szenzáció izgalmaktól, kezdi cikkét a Tolnamegyei Ujság.

Nemes István és a felesége évek óta haragos viszonyban volt a cselédházban mellettük lakó Takács Ferenccel és sógorával Mészáros Józseffel, valamint a feleségével. Vasárnap este Nemesné és Mészárosné valamin összevesztek, mire Takács teremtett rendet az asszonyok között, elküldve a saját ablakuk elől Nemesnét, majd elment a lakásától 50-60 méternyire fekvő kunyhóba, ahol lefeküdt aludni.

Eközben Nemes István nem volt otthon. Mikor este 10 óra felé hazaérkezett, a felesége elpanaszolta neki az őt ért sérelmet. A csősz magához vette revolverét, és öngyújtójával bevilágított a kunyhóba, ahol háromszor rálőtt az ott alvó Takácsra. A lövések zajára felébredt az ugyanott lepihent Farkas György béres, aki kiverte Nemes kezéből as öngyújtót, majd elszaladt. A csősz a béres után lőtt, de nem talált. Ugyan ekkor a kunyhóba rohant az áldozat nővére, Mészáros Józsefné Takács Erzsébet, akit Nemes a fokosával vállon ütött, majd két revolverlövéssel megsebesített. A majorban a vérengzés hallatán összecsődültek az emberek, és míg néhányan csendőrökért meg orvosért rohantak, a többiek az áldozatok segítségére siettek.

A kiérkezett orvos Takácsot már holtan találta, majd elrendelte, hogy szállítsák a szekszárdi kórházba Mészárosnét, akit a pisztolygolyók a fején és combján súlyosan megsebesítettek. A tettes megszökött, és a csendőrök egész éjjel eredménytelenül kutattak utána.

A simontornyai őrs az esetet hétfőn reggel távbeszélőn közölte dr. Gaal Dezső szekszárdi vezető kir. ügyésszel, aki dr. Gergely Lajos h. vizsgálóbíróval és dr. Spitzer Manó kir. fogházorvossal azonnal a helyszínre utazott, ahol már ott találta a nyomozást irányító Reich Oszkár gyönki főszolgabírót, aki időközben pénzjutalmat is ajánlott fel a megszökött gyilkos nyomra vezetőjének.

A kihallgatások után megejtették a boncolást, amely megállapította, hogy Takácsot három lövés érte. Ezek közül egyik szétroncsolta a májat, a másik kettő a combjába fúródott. A halált a májroncsolás folytán előállott elvérzés okozta.

Mikorra a boncolást elvégezték, két ember jelentkezett a bizottságnál, elmondták, hogy a gyilkos csőszt a közeli cserjésben látták. A csendőrök elindultak a cserjés átkutatására, és minden intézkedést megtettek, hogy a tettes el ne szökhessen. Velük ment dr. Gaál Dezső és Reich Oszkár főszolgabíró is. Rövid idő múlva megtalálták Nemest, aki mikor látta a csendőröket, előbb rájuk tüzelt, úgyhogy a golyók a fejük felett süvöltöttek el. Majd a szájába lőtt a gyilkos és a lövedék, amely az agyat szétroncsolta, a feje tetején jött ki. A csendőrök szeme láttára végzett magával az elvetemült ember, aki így megmenekült a hóhér kötelétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában