pályaválasztási expo

2018.11.23. 10:40

A középiskolák mutatkoztak be a kiállításon

A pályaválasztási expo segít a fiataloknak a jövőjüket befolyásoló döntés meghozatalában.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Babits Mihály Kulturális Központban, ahol a Tolna Megyei Kormányhivatal huszadik alkalommal rendezte meg a „jövőd záloga” pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót. Szerdán 14 egyetem mutatkozott be, tegnap pedig 20 középiskola mutatta be szakirányait, a pályaszerzési lehetőségeket.

Megnyitó beszédében Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kiemelte, ma az egyszer megszerzett tudás nem elegendő, a szakértelmet folyamatosan bővíteni kell. Magyarország gazdasági fejlődése elképzelhetetlen jól képzett szakemberek nélkül, a képzési helyek pedig adottak. Az érdeklődő általános iskolások és szüleik információt szerezhetnek be, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni a pályaválasztással kapcsolatban. A honvédség erkölcsi támogatást is nyújt a fiataloknak: a Béri Balogh Ádám- és Liptai Balázs-ösztöndíj célja, hogy támogassa a középiskolás tanulók érdeklődésének a honvédelmi tevékenység felé történő orientálását. Hozzátette: a honvéd kadétképzésben Tolna megye élen jár.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott megjegyezte, a szekszárdi az egyik legszínvonalasabb ilyen típusú rendezvény az országban. Azt is elmondta, törekednek arra hogy a rendezvény ne legyen egysíkú, minden évben próbálják az újdonságokat fokozni, ami vonzó és figyelemfelkeltő lehet. Ilyen fontos kezdeményezés a pályaorientációs program megindítása, vagy a kormány ötlete, a parkolóban álló mobil kormányablakbusz. Aki a nap végére sem tudta eldönteni, hogy milyen irányba induljon, azt 17 órakor rendkívüli fogadóóra várta.

Szakmák

A központ előtti téren a látogatók érdekes szakmákkal ismerkedhettek egy 10-szer 25 méteres rendezvénysátorban a „Szakmák utcája” program keretében. Itt elsősorban a hiányszakmákra igyekeztek ráirányítani a figyelmet. Az SZSZC Ady Endre Szakképző Iskolájában nyitott műhelyek, órák látogatására van lehetőség. A pályaorientációs szigeten a diákokat szakmai érdeklődést vizsgáló kérdőívekkel, ön- és pályaismereti kérdőívekkel várták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában