megemlékezés

2018.11.01. 20:00

A szolgálati halottakért is égtek a mécsesek

A halottak napja alkalmából több helyen tartottak megemlékezéseket.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Szerdán a megyeszékhelyen a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SZSZC) Vendéglátó Szakképző Iskolájánál található emléktáblánál az alakulat megalakításának ötvenhetedik, megszüntetésének negyvenötödik évordulóján az emlékezés koszorúit helyezték el az ötödik vegyi- és sugárfelderítő század volt katonái és barátaik.

A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megemlékezett a szolgálati halottakról és koszorút helyezett el a főkapitányság (Mészáros Lázár utca 19-21.) aulájában lévő emléktáblánál. A rendezvényen a város és a rendőr-főkapitányság vezetői, valamint a szolgálati halottak hozzátartozói is lerótták kegyeletüket, és egy-egy mécsessel, valamint koszorúval emlékeztek meg az elhunytakról – tájékozatott Molnár Ágnes, a TMRFK sajtószóvivője. A kapitányságot Szabó Csaba rendőrezredes, megyei rendőrfőkapitány, Megyeri Zsolt alezredes. a közlekedésrendészeti osztály vezetője, és Tóbiás Rajmund alezredes, a humán igazgatási szolgálat vezetője képviselte. A Tolna Megyei Közgyűlést részéről Ribányi József alelnök, a városéról dr. Göttlinger István aljegyző volt jelen.

Ma a bátaszéki római katolikus temetőben a nagy keresztnél tartottak megemlékezést. A református temetőben 16 órakor kezdődött az áhítat. Megemlékező alkalmak voltak még a délelőtt a mórágyi, délután a pörbölyi és az alsónyéki sírkertekben.

Emberi gesztus, a tisztelet jele

Ezen a hosszú hétvégén a temetők a legforgalmasabb helyek, hiszen vallástól függetlenül szinte mindenki felkeresi elhunyt szerettei sírját. Mindenszentek azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akikről a kalendárium nem emlékezik meg név szerint. A november 2-i halottak napja a katolikusokon kívül a protestáns egyházak ünnepe is, 998-tól még csak a bencések, a XII-XIII. századtól viszont már egész Európában megtartották.

Kimenni a sírkertekbe, ahol szeretteinkre emlékezünk, emberi gesztus, szeretetünk, tiszteletünk jele. A hívő ember a virág és mécses mellett a legfontosabbat sem hagyja el: az elhunytért való imát, amivel segíthetünk neki abban, hitünk szerint, hogy elnyerje az örök élet boldogságát.

Fotó: Gottvald Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában