Az elvándorlás kihívás

2018.11.01. 11:42

Egy kistelepülés merész álmokkal

Több vidéki település ajánl fel ingyen telkeket a családoknak, Izményben pénzt is adnának az építkezéshez.

Szeri Árpád

A kormány a közelmúltban jelentette be, hogy bevezetik a „falusi csokot”, amelynek lényege, hogy a legkisebb, ötezer fő alatti lélekszámú településeken a jövőben magasabb támogatási összegre számíthatnak az új otthonba költöző családok. A cél ezzel az, hogy több fiatal éljen a kisközségekben, és hogy többen dolgozzanak itt. Az érintett települések – ahol a magyarok mintegy egyharmada él – vezetői már évek óta mindent bevetnek azért, hogy erősödjön falujuk népességmegtartó, illetve -növelő ereje. Közéjük tartozik Kelemen Ferenc, a völgységi Izmény polgármestere is. Szerinte két nagy igazi problémája van a magyar vidéknek: a falvak lassan megszűnnek, mert a lakók a kisvárosokba költöznek az üzemek, szolgáltatások után, valamint csökken a gyerekszám. Mai magyar rögvalóság, hogy sok iskola és óvoda létszámhiánnyal küszködik.

A polgármester elmondta, iskolájuk nincs, 2011-ben be kellett zárni, mert olyan kevés volt a gyerek, hogy az önkormányzatnak nem érte meg fenntartani. Az épület azóta üresen áll, szeretnék garzonlakásos idős otthonként működtetni, a tervükhöz befektetőket keresnek. Óvodájuk van, egy csoporttal működik jelenleg. Óvodafenntartó társulás tagjaként egy 21,5 millió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően részlegesen lett felújítva. Kelemen Ferenc hangsúlyozta, természetesen szóba sem kerülhet a megszüntetése, azon viszont törhetik a fejüket, hogyan vészeljék át a kritikus időszakot. Az óvodáskorú gyerekek létszámának növelése érdekében két lakrészben kisgyermekes családok részére akár albérletet is tudnak biztosítani.

Mivel több üres te­lek van a faluban, az önkormányzat néhány éve meghirdette, hogy ingyen odaadná a telkeket bárkinek, aki építkezni szeretne. Eddig azonban egy sem kelt el. Pedig a három telek rendezett utcában van, közművesítettek, bárkit szívesen látnának, aki megfelel az elvárásoknak. Nagy követelmények nincsenek: helyben építkezzenek és éljenek a telekhez jutó szülők. Érdeklődők voltak, legutóbb Pest megyéből jött volna egy család gyerekekkel, de végül visszaléptek, és más megoldást választottak.

Az önkormányzat anyagiakkal is segít: a lakáshoz jutást segítendő, az első öt letelepedő családos fiatal pár számára 200 ezer forint támogatást adnak. Októberben pedig arról döntött a testület, hogy minden születendő gyermek után 70 ezer forint hozzájárulást biztosítanak a családoknak.

Minden forintnak helye van

Kelemen Ferenc, Izmény polgármestere kiemelte, hisz a fejlesztésekben, mindenre pályáznak, amire lehet. 2017/2018-ban közel százharmincmillió forintot nyertek. Ezt az összeget most használják fel. Az új orvosi rendelőre 55, a megújuló sportöltözőre 20,5, az óvodára 21,5 millió forintot költöttek.

Ezen felül két utcát újra aszfaltoztak, ez 15 millióba került. A Dózsa György és Kossuth Lajos utcában az aszfaltozáshoz és padkakészítéshez a huszonöt százalék önrészt – 2,7 millió forintot – az önkormányzat biztosította.

Emellett négy gép beszerzésére nyertek 10,8 milliót. Vannak beadott, elbírálásra váró pályázataik: út- és járdaépítés, a közösségi ház felújítása és rendezvények szervezése szerepel a tervek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában