közlekedés

2018.11.08. 14:00

Az autóvezető-oktató is sok hibát vesz észre a forgalomban

Udvariatlan autóvezetőkre panaszkodnak a szekszárdiak. Egy idős hölgynek a kabátján hajtott át egy autó, mások nem engedik át a zebrán a gyalogosokat, garázsok elé parkolnak és még sokféle más szabálytalanságot tapasztaltak olvasóink.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Bosszantó, sok esetben ijesztő esetek jutottak lapunk tudomására. Egy idős néninek az elmúlt hetekben a válláról leesett kabátját gázolta el egy száguldó autó Szekszárd egyik utcájában. Hiába intett a gépkocsi vezetőjének, hogy vigyázzon. Szerencsére a hölgynek nem esett baja. Vannak, akik arról panaszkodnak, hogy az autósok rendszeresen a garázsuk elé parkolnak. Az is előfordul, hogy a gépkocsivezetők hirtelen fékeznek gyalogos átkelőhelyek előtt, sietnek és figyelmetlenek, nem állnak meg a zebránál, amikor ott láthatóan átkelési szándékkal állnak a gyalogosok.

Balog István autóvezető-oktató szerint elsősorban a kezdőkre jellemzőek a felsorolt esetek. Amíg meg nem szokják az autót, bátran mennek, onnantól kezdik komolyabban venni a vezetést, amikor élesebb helyzetbe kerülnek, netán valamilyen baj történik.

– A vezetési rutin hiánya balesetet okozhat – mondta lapunknak az oktató. – A problémás esetek után egyébként előfordul, hogy leteszik az autót. Ha később visszatérnek a forgalomba, javaslom számukra, hogy mindenképpen keressenek fel egy autósiskolát akkor is, ha érvényes a vezetői engedélyük. Az ilyen újrakezdőknél felmérjük az autóvezető közlekedési képességeit, akár vizsgaszimulációval, akár teljesen az alapokról indulva.

Hozzátette, a legelemibb hibák, amelyekkel találkozik, hogy az autóvezető nem áll meg a stopvonalnál, gyalogátkelőhelyen előz, nem figyel a gyalogosokra. – Ami a legbosszantóbb, és amire mindenkit különös gonddal tanítok, az a parkolás – mondta. – A várakozóhelyen a vonalak közé kell beállni, függetlenül attól, hogy üres-e az egész parkolóhely, ezzel magát is fegyelmezi az autóvezető, és nem foglal el feleslegesen több helyet.

Balog István az idősebb korosztállyal kapcsolatban kiemelte, hogy az autósoknak jobban oda kellene rájuk figyelni, hiszen lassúbb a mozgásuk és a reflexeik, adott esetben nem tudnak elugrani egy autó elől, és az is előfordul, hogy nem érnek át a zöld jelzés alatt az út túlsó oldalára. Több figyelmesség és udvariasság szükségeltetne a közlekedők részéről.

Figyeljünk az idősekre

Sokan nem értik, mit jelent idősnek lenni, szatyrokkal felszállni a buszra, kapaszkodni, ha nincs ülőhely, mert bizony a fiatalok nem minden esetben adják át a helyüket.

– Leszálláskor, amikor nyílik a buszajtó, a gurulós táskámat ledobom a padkára két kézzel, lemegyek a lépcsőn, onnan megfogom a nyelét, és utána lépek, néha ugrok, de azt már alig tudok. Bármikor, amikor ilyenekről beszéltem, azzal szembesültem, hogy gúnyolódnak rajtam – mondta lapunknak az az idős asszony, akinek a kabátját elgázolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában